Blagi oporavak dolara, uzlet funte

Valuta

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema prošle sedmice odmakla je od najnižih nivoa u dvije i po godine, ali najveći dobitnik je bila britanska funta jer se očekuje povećanje kamata u Britaniji

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je 0,8 posto, na 1,1940 dolara.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs skočio 2,7 posto, na 110,8 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, je ojačao 0,5 posto, na 91,86 bodova.

Tako se taj indeks pomjerio sa 90,99 bodova, najnižeg nivoa u više od dvije i po godine, na koji je skliznuo sedam dana ranije zbog geopolitičkih napetosti u vezi Sjeverne Koreje i prijetnji uragana Irma Floridi.

No, kako su štete od Irme bile manje nego što se očekivalo i kako su splasnule tenzije u vezi Sjeverne Koreje, vratila se sklonost ulagača prema riziku, pa se dolar prošle sedmice ponešto oporavio.

Podršku dolaru pružili su i najnoviji podaci o jačanju inflacije u SAD-u, koji su poduprli očekivanja da bi Američka centralna banka Fed do kraja godine mogla, ipak, još jednom podići kamatne stope.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 odsto, a premda je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači nisu u to vjerovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih nivoa.

Ipak, nakon novih podataka o inflaciji, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 45 posto šansi da će Fed povećati kamate, dok su još nedavno ti izgledi iznosili 25 posto.

“Očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u porasla su u poređenju sa očekivanjima početkom mjeseca, što je poduprlo rast prinosa na američke državne obveznice, a mišljenja sam da to podupire jačanje dolara prema jenu”, kazao je Masashi Murata, valutni analitičar u Brown Brothers Harriman.

I dok je dolar ojačao prema jenu i euru, u odnosu na britansku valutu njegova vrijednost je znatno pala.

U jednom je trenutku kurs funte dostigao je 1,3350 dolara, najviši nivo u 14 mjeseci jer su čelnici britanske centralne banke Bank of England upozorili da bi u idućim mjesecima mogli podići kamatne stope po prvi put u više od deset godina.