Veliki potres na tržištu kriptovaluta: Kina i Dimon srušili kurs bitcoina

Valuta

Cijena bitcoina, koja je početkom septembra bila malo niža od 5.000 dolara, pala je na 2,971 dolara, ali je za svega četiri sata porasla 20 odsto i zaustavila se na gotovo 4.000 dolara

Bitcoin je prošle sedmice bio u seriji negativnih vijesti. Samo u srijedu, kurs je pao za više od deset posto nakon što se oštrim mišljenjem da je bitcoin prevara oglasio Jamie Dimon, prvi čovjek banke JP Morgan Chase.

Dimon je na investicijskoj konferenciji u New Yorku istakao je da se priča o bitcoinom neće dobro završiti ( „neko će biti ubijen.“), a čak je povukao paralelu sa prvim berzanskim balonom u istoriji sa lukovicma lala u Holandiji u 17. vijeku.

Bitcoinski put nizbrdo nastavljen je u četvrtak, kada ga je opet“pogodila“ Kina, nakon što su jedne od najvećih kriptomjenjačnica na svijetu BTCChina i ViaBTC najavile da će raditi samo do 30. septembra.

Već neko vrijeme šire se informacije kako bi Kina mogla skresati krila preostalim kriptomjenjačnicama do kraja septembra. Kineske vlasti su početkom mjeseca negativno iznenadile najavom da će zabraniti ICO-e ili prvi ponude kovanica, koje su izazvale nezapamćeni rast tržišne kapitalizacije kriptovaluta, sa 17 milijardi dolara na početku ove godine (od čega je 90 odsto kolača imao „bitcoin“) na 180 milijardi početkom septembra (bitcoin je ima manje od polovine udjela).

Cijena druge najznačajnije kriptovalute Ethereum je pala na nivo ispod 200 dolara, ali je onda porasla na više od 270 dolara.