Tržište kriptovaluta doživjeće najveću promjenu do sada

Valuta

Organizacija za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) objaviće 21. juna novi set pravila koji će zahtijevati od kompanija koje se bave kriptovalutama da potvrde identitet svih koji će slati i primati digitalnu imovinu u vrijednosti većoj od 1.000 eura.

Predstojeće mjere, koje će se primjenjivati gotovo svuda u svijetu, u velikoj mjeri eliminišu anonimnost trgovine kriptovalutama.

Mjere međuvladine organizacije FATF uticaće na funkcionisanje berzi kriptovalutama i kriptožetonima, kriptofondova i drugih kompanija koje upravljaju digitalnom imovinom, saopštio je američki poslovni medij Bloomberg u srijedu.

Onaj ko preko berze ili drugih organizovanih online platformi za prometuje kriptovalute vrijedne više od hiljadu američkih dolara ili više od hiljadu eura u zemljama eurozone morat će dokazati svoj identitet nakon stupanja na snagu pravila FATF-a.

Danas to od korisnika zahtijevaju prije svih berze kriptovalutama ali ne sve. Binance i Kraken, dvije najveće kriptoberze na svijetu, na primjer, još uvijek dozvoljavaju prenos imovine veće od hiljada eura isključivo sa naslovom e-pošte.

Kompanije koje omogućavaju prijenos kriptovaluta moraće da prikupljaju lične podatke pošiljaoca i primaoca kriptovaluta tokom svake transakcije i da dijele prikupljene podatke sa drugim provajderima sličnih usluga.

Sličnu proceduru danas moraju obavljati banke.

O tome kako će nova pravila biti implementirana u praksi odlučuje nadležni organ u svakoj zemlji. Mjere FATF-a primjenjivaće se praktično u svim zemljama svijeta. Zemlje koje se ne pridržavaju novih pravila FATF-a mogu se naći u nepovoljnom položaju organizacije i, kao rezultat toga, biti isključene iz međunarodnog finansijskog sistema, piše Bloomberg, prenosi Indikator.