Vožnja kroz 10 vremenskih zona – Transsibirska željeznica

Travel

Transsibirska željeznica mreža je željezničkih pruga kroz Evroazijski kontinent, koja spaja evropski dio Ruske Federacije, glavna industrijska područja i prestonicu, sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem

Dužina željeznice iznosi tačno 9.288,2 kilometra, a prolazi čak deset vremenskih zona. Takođe, Transsibirska željeznica je najduža željeznička pruga na svijetu.

Manje je poznato da je Transsibirska željeznica samo jedna linija velike željezničke mreže. Postoje tri linije – Transsibirska linija, Transmandžurska linija i Transmongolska linija. Transsibirska linija prolazi od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Transmandžurska linija podudara se s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaja, oko 1.000 km istočno od Bajkalskog jezera.

Odavde pruga dalje nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu, dok se Transmongolska linija podudara s Transsibirskom do grada Ulan-Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan-Ude pruga nastavlja dalje prema glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru, a svoj put završava, kao i Transmandžurska linija, u Pekingu.

Gradnja Transsibirske željeznice započela je davne 1891. godine, a dovršena je 1916. Decenijama je očaravala mnoge generacije koje je smatraju posebnim prevoznim sredstvom s novim pogledom na putovanje.

Brojni su razlozi zbog kojih treba putovati Transsibirskom željeznicom. Ona je najveća željeznica na svijetu, a prolazi kroz Rusiju, preko Mongolije do Kine. Uz to, na Transsibirskoj željeznici konačno ćete imati priliku da vidite kako izgleda Sibir i saznati da li je istina da u Sibiru po ulicama šetaju bijeli medvedi. Takođe, doživjećete Bajkal, najveće i najdublje jezero sa svježom vodom na svijetu.

Zanimljive činjenice o Transsibirskoj željeznici:

  • najduži most koji ćete preći dug je čak 2.612 metara
  • najduži tunel na trasi dug je čak dva kilometra
  • Transsibirska željeznica prostire se preko 10 vremenskih zona
  • Transsibirska željeznica prolazi kroz 87 gradova i mjesta
  • ruta prelazi preko 16 velikih rijeka poput Volge, Ove, Jeniseja, Oke, Amura i drugih
  • čak 39 kilometara željeznice prolazi pokraj Japanskog mora.

 

Putovanje od Moskve do Pekinga traje šest dana, a iskustvo koje ćete doživjeti pamtićete do kraja života. Iako bi vam u šest dana u vozu moglo biti i malo dosadno, s dobrim društvom to ne bi trebalo da bude problem.

Šest savjeta za putovanje Transsibirskom željeznicom:

1. Postoje čak tri razreda između kojih možete da birate. Pažljivo proučite šta svaki donosi i koje su cijene

2. Prostora za prtljag u vozu ima dovoljno. Preporučuje se da vam da prtljag držite ispod kreveta.

3. Svaki vagon ima dva WC-a. Tuševi su dostupni samo u vagonima prvog razreda.

4. Iako voz ima restorane u kojima možete pojesti ručak ili večeru, mnogi savjetuju da ponesete svoju hranu jer su cijene visoke, a kvalitet loš. Hranu možete kupiti na svakoj stanici.

5. Ako imate samo eure i dolare, nećete proći dobro jer se u vozu prima isključivo lokalna valuta. Postoji mogućnost da u vozu promijenite novac. Raspitajte se kod konduktera

6. Budite pažljivi prilikom izlaska iz voza i ulaska u voz. Obično kad stane, voz stoji svega 5 – 20 minuta.
Iako putovanje vozom zvuči kao nešto normalno, za putovanje Transsibirskom željeznicom potrebno je mnogo više planiranja i pripremanja nego za bilo koje drugo putovanje željeznicom.

Ipak, svi koji su putovali ovom jedinstvenom rutom, ponovo bi se vratili, a brojne kulture, narodi, gastronomija i atrakcije koje ćete na putovanju vidjeti vrijede svake muke.