Kraj za Mercedesovo 4×4² “čudovište”

Automobil

Mercedes će krajem oktobra okončati proizvodnju G klase na steroidima, modela G500 4×4², koji se u Nјemačkoj prodavao po nevјerovatoj cijeni od čak 230.000 eura

Ovaj ultimativni, luksuzni terenac, koji je mogla da vidi i naša publika na sajmu automobila u Beogradu, ima podvozje ojačano pločama od nerđajućeg čelika, kako bi se zaštitili donji dijelovi vozila.

Zahvaljujući specijalnim 22 inčnim „off-road“ gumama, za njega praktično ne postoji prepreka u terenskoj vožnji, a pogon obezbjeđuje 4.0 litarski bi-turbo V8 sa 422 ks (310 kW).

Mercedes G500 4×4² ima specijalno oslanjanje sa sistemom dvostrukih opruga i amortizera na svakom točku – otuda i onaj „kvadrat“ u nazivu vozila.

Vrhunske terenske performanse omogućene su zahvaljujući odstojanju od zemlje koje iznosi čak 45 cm, što je 21 cm više nego kod standardne G klase.

Maksimalni dozvoljeni napadni ugao prilikom prilaska prepreci je 52 stepena, a pri silasku ovaj ugao iznosi 54 stepena. Masa automobila je oko 3 tone.

Prvi primjerak Mercedesa G500 4×4² stigao je u prodajne salone u decembru 2015, a kompanija se odlučila za serijsku proizvodnju nakon što je pretprodukcijska verzija automobila izazvala veliko interesovanje na sajmu u Ženevi, u martu iste godine.

Kraj proizvodnje ovog modela nije veliko iznenađenje, s obzirom da će Mercedes uskoro predstaviti novu generaciju G klase.