Audi pravio hiljade auta, sa istim brojem

Automobil

Njemački istražitelji već mjesecima češljaju Audijeve poslovne knjige i traže dokaze u vezi dizelgejta

Pedantni Nijemci naletjeli su na dokumente koji dokazuju kako je Audi proizveo nekoliko hiljada automobila s istim VIN brojem i onda ih isporučio u Kinu, Japan i Koreju, piše njemački poslovni magazin Handelsblat.

VIN broj (Vehicle Identification Number) je identifikacioni broj automobila. Sastavljen je od 17 oznaka, a između ostalog služi vlasniku, osiguravajućim kompanijama i državnim institucijama da prate istoriju automobila, njegovog vlasništva, ali i trenutni status vozila.

Zato je sasvim logično kako dva automobila ne smiju da imaju isti VIN broj, osim ako ih dijeli bar 30 godina.

Da stvar bude gora, istražitelji su našli dokumente Audijevog odjeljenja interne kontrole, gdje su službenici pregledajući dokumente označavali rizik od otkrivanja. Kao na semaforu, crvenim bi označili hitne dokumente, žutim manje hitne, a zelenim trenutno neproblematične.

Za sada je nepoznato koji je razlog Audijevog štancovanja automobila s istim VIN brojem.

Pojedini mediji to dovode u vezu s uvoznim kvotama i porezima pretpostavljajući kako je VIN broj namjerno kopiran u proizvodnji.

Predstavnik za medije Audija je cijeli događaj komentiarisao riječima: „Nismo znali za činjenicu da su pojedini VIN brojevi korišćeni više od jednog puta“.