EBRD se vraća u vlasničku strukturu NLB?

Banke

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je privremeno preuzeti manji vlasnički udio u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) u sklopu njene privatizacije i izlaska na berzu

EBRD je bila vlasnica pet odsto NLB-a. a svoj udio je u julu 2008. prodala Poteza Naložbama. Ova je banka još u procesu javne ponude dionica koju je slovenačka vlada zaustavila ovoga ljeta, bila spremna da uloži nekoliko desetina miliona eura, što bi joj donijelo udio od nekoliko procenata. Nedavno su iz EBRD-a signalizirali i da bi željeli da preuzmu značajniji udio u NLB-u.

Evropska komisija juče nije pristala na prijedlog slovenačke vlade da se za tri godine odloži privatizacija Nove Ljubljanske banke.

“Prodaja 75 posto dionica NLB-a i dalje je značajna obveza Slovenije kako bi se osigurala dugoročna održivost banke kojoj je Komisija 2013. odobrila primanje znatne državne pomoći”, navedeno je u Briselu nakon razgovora evropske povjerenice za tržišno takmičenje Margrethe Vestager i slovenačke ministarke finans ija Mateje Vraničar Erman.Ona je najavila da će se kontakti s Komisijom na tehničkom nivou o problematici privatizacije NLB-a nastaviti.

Jedna od eventualnih sankcija Brisela za kašnjenje prodaje mogla bi biti instrukcija da slovenačka vlada mora naložiti prodaju podružnica NLB-a u Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji, što bi smanjilo njene prihode i razvojni potencijal.