Credit Suisse suočena je krivičnom prijavom zbog pranja novca kokainskog kartela

Banke

Švajcarski tužilac podigao je optužnicu protiv druge po veličini banke u zemlji zbog neuspjeha u borbi protiv prakse pranja novca povezanog sa trgovinom drogom od strane bugarskog kriminalnog sindikata.

Credit Suisse optužen je da „nije preduzeo sve organizacione mjere koje su bile razumne i potrebne da spreče pranje imovine koja pripada i pod kontrolom zločinačke organizacije“, navodi se u izjavi kancelarije švajcarskog državnog tužioca.

Kriminalni kartel, koji je navodno uspostavio vrhunski bugarski rvač, bio je umiješan u međunarodnu prodaju kokaina i veliko pranje novca. Gotov novac od trgovine drogom navodno je korišćen za kupovinu nekretnina u Švajcarskoj i Bugarskoj.

Prihodi su navodno preusmjereni na bankovne račune u Švajcarskoj pod kontrolom zločinačkog kartela od 2004. do 2007. godine, prema tužilaštvu. Postupci za otvaranje i nadgledanje računa zaposlenih i nadređenih Credit Suisse nisu bili u skladu sa važećim odredbama o sprječavanju pranja novca, kao ni sa internim direktivama banke.

Optužnice, podignute protiv bivšeg menadžera Credit Suisse i dva člana zločinačke organizacije, uslijedile su nakon 12-godišnje istrage. Zajmodavac sa sjedištem u Cirihu odbacio je navode.

“Banka odbacuje navode o navodnim organizacionim nedostacima i namjerava se energično braniti”, rekla je Credit Suisse, dodajući da je uvjerena da je njen bivši zaposleni nevin.