Bitcoin dostigao rekordnih 11.000 dolara, pa potom za 24 sata pao za petinu

Valuta

Kriptovaluta bitcoin je ostvarila rekordnu vrednost u srijedu, kada je digitalni novčić vrijedio 11,395 dolara (9.575 eura). U narednih 24 sata, zbog ludih investicija, vrijednost valute pala je za petinu

U sljedećem satu nakon pada za petinu, vrijednost je ponovo porasla na oko 9.400 dolara.

“Bitcoin je sklonom divljim vibracijama, dijelom zato što nije dobro regulisan i nema mnogo trgovaca”, objašnjava Garrick Hileman iz poslovne škole na Univerzitetu u Kembridžu za BBC.

Mnogi bankari upozoravaju da bitcoin nije zvanična valuta, da iza nje ne stoje banke i vlade i da su zato investicije rizične.

“Bitcoin je bliži robi nego valuti”, kaže zamjenik guvernera Bank of England Jon Cunliffe. “Nešto što se promijeni za dvadeset procenata preko noći ne izgleda kao valuta – to je sredstvo za varanje”, izjavio je direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein o bitcoinu.

Dnevno se putem komplikovanih računarskih procesa, prema BBC-u, stvara oko 3.600 novih bitcoin kovanica. Neki koriste digitalnu valutu za online kupovinu, pošto sve više kompanija, uključujući i Microsoft, omogućavaju plaćanje digitalnim novcem. Velika većina ljudi vidi bitcoin kao investicionu priliku.

Iz Evropske centralne banke (ECB) poručeno je da bi banke trebale što prije uvesti mogućnost trenutnih novčanih transfera 24 sata dnevno kako bi umanjile privlačnost digitalnih valuta poput bitcoina.