Tržište kriptovaluta će dostići vrijednost od jedan bilion dolara

Valuta

Cjelokupno tržište kriptovaluta bi ove godine moglo da dostigne ukupnu vrijednost od jednog biliona dolara, smatra izvršni direktor najveće mjenjačnice za digitalne valute

Džes Pavel, osnivač i izvršni direktor Krakena,  nedavno  je izjavio da će tržište kriptovaluta nastaviti da raste, uprkos padu vrijednosti pojedinačnih kriptovaluta, koje je obilježilo aktivnosti na tržištu digitalnih valuta u posljednjih nekoliko nedjelja.

– U prilog tome govori i podatak da danas imamo nebrojeno više studenata, koji na univerzitetima završavaju programe zasnovane na kriptovalutama i garantujem da će slične pojave biti sve popularnije u budućnosti i da će doprinijeti rastu digitalnih valuta – izjavio je on za CNBC.

Pored toga, Pavel je potvrdno odgovorio na pitanje da li će tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta u 2018. godini dostići target od jednog biliona dolara.

Prema podacima CoinMarketCap-a sadašnja tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 417 milijardi dolara. Početkom januara je zabilježen najviši nivo od preko 800 milijardi dolara, prije nego što je ukupna tržišna kapitalizacija drastično pala, usljed slabljenja vrijednosti kriptovaluta.

Trgovci digitalnim valutama su bili oprezni nakon pesimističnih stavova, koje su iznijeli regulatori u Indiji i Južnoj Koreji. U ponedjeljak su tri glavna regulatora Evropske unije izdala upozorenje o rizicima vezanim za kupovinu kriptovaluta.