Glumice na dodjelu Zlatnih globusa idu u crnim haljinama

Na dodjeli Zlatnih globusa sve glumice će nositi crne haljine

Neke od najpoznatijih holivudskih glumica najavile su da su se sve glumice udružile i odlučile da na dodjelu Zlatnih globusa 7. januara dođu u crnim haljinama.

Ideja je da na taj način protestuju protiv seksualnog zlostavljanja, a postoji mogućnost i da se trend nastavi tokom cijele sezone dodjele nagrada.

Otkako je prije nekoliko mjeseci otkriveno da je Harvi Vajnštajn seksualno zlostavljao mnoge glumice, dogodilo se nešto poput efekta zemljotresa – ispostavilo se da su mnogi moćni muškarci u Holivudu zlostavljači.

Upravo zbog toga, glumice Ema Stoun i Meril Strip planiraju da na glamurozni događaj dodjele Zlatnih globusa dođu u crnim haljinama, a šuška se da će im se pridružiti i ostale poznate glumice.

Ovo nije jedini potez kojim će se iskazati protest protiv holivudskih zlostavljača. Između ostalog, najavljeno je da će na dodjeli SAG nagrada svi prezenteri biti žene.

Harvija Vajnštajna su za seksualno zlostavljanje optužile mnoge zvijezde, uključujući Gvinet Paltrou, Anđelinu Džoli, Rouz MekGovan, Karu Delevinj, Lupitu Njongo, Selmu Hajek…

Nakon toga su mnoge poznate i „nepoznate“ ličnosti iznijele svoju priču zlostavljanja na Twitteru pod haštagom #MeToo, a grupa muškaraca i žena koji su započeli čitavu priču otkrivanja seksualnog zlostavljanja (The Silence Breakers) dobili su nagradu ličnost godine od magazina Tajm.