Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego prije 40 godina?

Travel

Kako to da letovi danas, uz brže i modernije avione, traju duže nego prije 40 godina

Danas, putovanje avionom od Njujorka do Hjustona traje oko četiri sata. Isto to putovanje, davne 1973., trajalo je tek nešto više od dva i po sata. Ovo svakako nije jedini slučaj.

Od Londona do Edinburga danas letimo deset minuta duže nego prije dvadesetak godina, od Madrida do Barselone 20, a toliko nam više treba da bismo stigli iz Njujorka u Čikago.

Nakon svega, nameće se logično pitanje – kako to da u doba sve većeg tehnološkog napretka, letovi postaju duži umjesto kraći?

Razloga je nekoliko, ali onaj najvažniji svakako je rast cijena nafte. Naime, nekad se galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cijena je probila tri dolara. Kompanije su tad shvatile da ako žele i dalje da ostvaruju zacrtanu zaradu, moraju da lete sporije, što podrazumijeva uštedu potrošnje goriva. Na kraju 2016. godine, primjera radi, galon je bio 1,59 dolara.

Stvarne uštede prilično su velike, pa je tako objavljen podatak prema kom je američka aviokompanija Džet Blu 2008. sačuvala 13,6 miliona dolara jer je svaki svoj let produžila za samo dva minuta.

Prije četiri godine u javnost je procurio i podatak gdje je vidljivo da Rajaner instruira svoje pilote da svaki let produže za dva minuta. Naravno, radi prilično velike uštede na godišnjem nivou. (Punkufer)