Forbs objavio listu najbogatijih vlasnika kriptovaluta

Forbs, poznat po svojoj Svjetskoj listi milijardera, prvi put je objavio listu najbogatijih ljudi, koji imaju imovinu u kriptovalutama

Dok je sastavljanje liste milijardera relativno jasan zadatak, teže je izračunati tačnog broja najbogatijih kriptotajkuna na svijetu, jer su kriptovalute po definiciji decentralizovane, te je platni sistem kriptovaluta izvan tradicionalnog globalnog  finansijskog sistema.

Forbsova lista najbogatijih ljudi u kriptovalutama podijeljena je u pet kategorija: idealisti, graditelji, oportunisti, igrači infrastrukture i osnivači investitora. Da bi se našao na Forbsovoj listi, neophodno je prikupiti preko 350 miliona dolara u digitalnim valutama.

Lista sadrži 19 osoba. Klikom na ime svakog od izlistanih bitkoin milionera, mogu se vidjeti dodatni detalji iz biografije, kao što je, primjera radi, uporedna analiza prosječne starosti najbogatijih kriptomilionera (42) i bogataša, koji su svoju imovinu stekli na tradicionalan način (67).

Prvi na listi je Kris Larsen osnivač kriptoplatforme Ripl. On je, prema Forbsu, zaradio između 7,5 i 8 milijardi dolara. Drugi je Džozef Lubin koji je zaradio oko pet milijardi dolara. Među prvih pet su se našli i blizanci Vinklvos, koji posjeduju bitkoina u vrijednosti oko milijardu dolara.

Među onima, koji se nisu našli  na Forbsovoj listi, a posjeduju pozamašno bogatstvo u kriptovalutama su osnivač lajtkoina Čarli Li , bitkoin investitor Nik Szabo i mnogi drugi.