Warren Buffett dobio opkladu vrijednu milion dolara

Milioneri

Warren Buffett je poznat po svom preduzetničkom iskustvu i dobrim procjenama, a njegovo poznavanje berze je toliko da, pored toga što zarađuje novac ulaganjem u sopstvene investicije, novac dobija i u opkladama

Buffett se 2007. godine kladio u milion dolara sa menadžerom hedž fonda Tedom Seidesom, zaposlenom u firmi „Protege Partners“. Buffett je svoju opkladu zasnovao na pretpostavci da je niskobudžetni S&P 500 indeksni fond bolja opcija od kolekcije hedž fondova “Protege Partners” i čini se da je bio u pravu.

Nakon deset godina, rezultati su pokazali da je ulog od million dolara u ovaj hedž fond donijelo zaradu od 220.000 dolara, dok je Buffettu njegova ‘skromna’ investicija u indeks S&P 500 donijela zaradu od 854.000 dolara. Iako će opklada tehnički biti završena krajem godine, čini se da Ted Seides nema šanse da preokrene rezultat u svoju korist, s obzirom da su mu kladioničari dali 3 odsto šanse za pobjedu.

Buffett trenutno raspolaže bogatstvom od 76,5 milijardi dolara, tako da milion, koji je osvojio ovom opkladom, predstavlja skromni doprinos ogromnom bogatstvu. Međutim, Buffett je poznat i kao veliki filantrop, te će dobit od opklade otići u dobru ruke, orgaizaciji Girls Inc. iz Omahe.