Bezos samo u jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara

Američki gigant u segmentu internet trgovine Amazon u prvom tromjesečju ove godine ostvario je rast prihoda od 43 odsto, odnosno 51 milijardu dolara, podstaknut rastom internet kupovine u SAD

Amazon je više nego udvostručio neto dobit, a tokom prva tri mjeseca ona je porasla na 1,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine dobit iznosila 724 miliona dolara. Zbog tog rasta Džef Bezos je u samo jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara, kako piše Blumberg, i sada vrijedi 134 milijarde dolara, čime je uvjerljivo najbogatiji čovjek na svijetu.

Kompanija se nedavno našla na meti američkog predsjednika Donalda Trampa, koji tvrdi da Amazon ne plaća dovoljno poreza. Takođe, tvrdio je da Amazon potkrada američku poštu US Postal Service, koja, kaže Tramp, gubi prosječno 1,50 dolara za svaki paket, koji isporučuje za Amazon.

Analitičar finansijske kuće Wedbush Securities Michael Pachter izjavio je za Rojters da je uspjeh Bezosa njegova najbolja moguća osveta američkoj administraciji zbog prijetnji oko poreza na prodaju i neplaćanja dovoljnog i fer udjela.

Amazon je saopštio da su prihodi od prodaje iz poslovanja u Severnoj Americi porasli na 30,7 milijardi dolara, u poređenju sa 20,9 milijardi dolara u prvom tromjesečju prošle godine. Time je dobit skočila na 1,1 milijardu dolara, u odnosu na prethodnih 596 miliona dolara.

Amazon Web Services, platforma za klaud poslovanje, koju koriste brojne velike kompanije, u prva tri mjeseca 2018. godine ostvarila je, takođe, dobre rezultate.