Seul: Miris kimčija pod neboderima

Travel

Seul je megapolis od deset miliona stanovnika. Grad je ogroman, ali uz dobar plan mogu se za kratko vrijeme obići najveće znamenitosti

Deset miliona ljudi živi u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. Grad je ogroman, ali uz dobar plan mogu se za kratko vrijeme obići najveće znamenitosti.

Seul ima mnogo muzeja, pa i izložbu toaleta. Međutim, teška istorija ovog poluostrva najbolje se može vidjeti u Vojnom muzeju za koji je ulaz oko tri evra.

Gradska kuća je izgrađena 1926. godine, a obučena je u staklo prije nekoliko godina. Pravi je prikaz stare i nove Koreje, jer su ispred Seul plaza (u kojoj se održavaju koncerti) i Plaza hotel u kojem treba popiti kafu.

Geongbok palata je bila kraljevska palata, a nalazi se pored Plave kuće (predsjedničke palate) i američke ambasade na glavnom bulevaru Sejong. Palata je iz 14. vijeka, više puta je uništavana i obnavljana, a zatvorena je utorkom.

Hongdai je univerzitetski kraj koji živi 24 sata. Ovde su kafići, klubovi, prodaje se jeftina ulična hrana, a tu su i karaoke barovi od kojih treba posetiti Luksuzni Su i najglamurozniju norae bang (sobu za pevanje).

Kvart Bukon izgleda kao bajka, a u njemu su ulice uske, sve kuće od drveta i prelepo ukrašene. U njima su galerije, kafići i restorani.

Poseta Seulu je nezamisliva bez šopinga, a u Šinsage može da se pronađe sve, pa i gotova hrana u suterenu. Treba probati kimči (začinjeni kiseli kupus), a iznad radnji nalazi se terasa sa lepim pogledom. Posjetite Meongdong kvart sa radnjama i Namdamun pijacu.

Namdemun pijaca radi čitav dan (osim nedjelje) je odlično mjesto da se pazari jeftino – od nakita do igračaka, od garderobe do tehnike.

Seul je samo 50 kilometara udaljen od Demilitarizovane zone, a turisti mogu otići sami vozom (20 dolara) ili sa grupom (40 dolara) i vidjeti najčuvaniju granicu na svijetu.

Treba vidjeti i najprometniji bulevar Sejong koji je dugačak šest kilometara i koji je neprestano pun automobila.

Hrana u Seulu nije skupa i za deset evra može da se večera i u tradicionalnim restoranima. Treba probati kalbi, grilovanu mariniranu teletinu, ali i korejske knedle i pastu koju prave od pasulja.