Najljepše rimske palate otvorene za posjete

 

Mnoge aristokrate otvaraju svoje palate u Rimu za posjetioce koji ih mogu obići uz određenu nadoknadu, ili u okviru organizovanih i vođenih obilazaka

Neke od ovih palata su izuzetno stare i datiraju još iz 1200-ih godina. Neke su bile domovi careva ili imaju duboke veze za papstvom.

Palazzo Patrizi Montoro

Palata se nalazi u blizini trga Navona i Panteona i jedna je od najljepših u Rimu. Unutrašnjost je uređena na različite načine tako da se u ovoj veličanstvenoj građevini mogu vidjeti statue grčkih bogova, rimski sarkofag i renesansne freske. Zidovi su ukrašeni slikama različitih istorijskih događaja. Dvorana u gotskom stilu i soba zelene boje pistaća sa lažnim prozorom oslikanim na zidu. Domaćin, markiz Korzo Patrici Montoro organizuje obilaske svoje palate koja je vlasništvo njegove porodice od 1642. godine.

Residenza Ruspoli Bonaparte

U vlasništvu porodice Ruspoli, palata obiluje krevetima sa baldahinima, svilenim tapetama i prvoklasnim parketom. Dizajnirao ju je arhitekta Bartolomelo Amanati tokom 1500-ih. Car Napoleon III je ovdje odrastao što čini palatu jednom od najpopularnijih u italijanskoj prestonici. Palata se nalazi ispred Španskih stepenica gdje se ukrštaju ulice Via dei Condotti i Via del Corso. Vlasnici nude gostima apartmane dekorisane u francuskom stilu iz 1700-ih. Jedan apartman čak ima biblioteku sa lažnim zidom knjiga, koji zapravo predstavlja vrata ka tajnom skrovištu. Domaćin, princeza Ruspoli često uživa u čaju sa gostima, pričajući im razne priče kako bi iskustvo bilo što potpunije.

Tenuta di Pietra Porzia

Monasi su izgradili ovu palati tokom 1200-ih, a porodica sadašnjih vlasnika je kupila građevinu u 19. vijeku. Ovdje se nalazio rimski akvadukt izgrađen prije 2.000 godina. Sadašnji vlasnik je grof Vitorio Đulini koji vodi posjetioce u obilazak imanja. U okviru imanja postoji kafe i restoran koji služi specijalitete od artičoke iz domaće proizvodnje. Osim obilazaka, ovdje je moguće i prenoćiti, sa četiri spavaće sobe koje su gostima na raspolaganju u palati i 12 apartmana koji se nalaze u susjednoj žutoj farmi.

Palazzo Ferrajoli

Izgrađena u 16. vijeku, palata je sigurno jedna od najljepših u Rimu. Nalazi se na trgu Kolona i nudi apsolutno jedinstven pogled na Stub Marka Aurelija. Palata je specifična po svojim etrurskim stubovima, podovima od venecijanskih mozaika, impresivnim drvenim tavanicama, lavirintom ogledala i još mnogo toga. U palati se nalaze i relikvije pape Pija IX, uključujući njegove rukavice, papuče i slično što je poklonjeno porodici Ferajoli. Vlasnik, markiz Đuzepe Ferajoli je izuzetno ljubazan domaćin.

Residenza Principi Ruspoli Cerveteri

Ova palata je sagrađena tokom 1500-ih radi odbrane Vatikana. Zanimljivo je da su sve sobe posebno uređene. U jednoj sobi se nalaze freske sa kentaurima, grifonima, sirenama, dok se u drugima nalaze slike maski, bogova, ovaca i žena. U zidovima se mogu primijetiti rupe koje su posljedica nacističkih rafala tokom Drugog svjetskog rata. Danas je ovaj srednjevjekovni dvorac uglavnom atrakcija za turiste koji dolaze kako bi uživali u ovom fascinantnom mjestu. Osim obilazaka, ovdje se može i prenoćiti, a potencijalnim gostima je na raspolaganju šest luskuznih apartmana.