Angela Merkel rekorder po broju posjeta inostranstvu

Lider

Njemačka kancelarka Angela Merkel putovala je 419 puta u inostranstvo, i posjetila je 79 zemalja tokom svog dvanaestogodišnjeg mandata, prenosi Bild

Kanal o putovanjima sonnenklar.tv  prikupio je podatke na koja su mjesta od 1949. godine putovali njemački kancelari, i koje zemlje još čekaju na posjetu. Ukupno svi njemački kancelari sakupili su 830 putovanja u inostranstvo, ali je rekorder Merkelova. Na drugom mjestu je Gerhard Šreder sa 131 putovanjima za sedam godina, treći je Helmut Kol sa 102 putovanja za 16 godina.

Za 68 godina od osnivanja Savezne Republike Njemačke, kancelari su najčešće posjećivali susjedne zemlje, a na prvom mjestu je Francuska u koju su išli ukupno 106 puta. Polovinu tih posjeta obavila je Merkelova, dok je Konrad Adenauer tamo išao 16 puta, dok je Helmut Šmit putovao devet puta u Pariz. Druga omiljena destinacija njemačkih kancelara je Belgija, sa ukupno 92 putovanja, od kojih je 84 obavila Merkelova. Na trećem mjestu su Sjedinjene Američke Države, gdje su njemački kancelari putovali 63 puta (18 puta Merkelova, a devet puta Šreder). Slijede Britanija i Italija po broju odlazaka njemačkih premijera.

Ipak, postoje zemlje u koje nijedan njemački kancelar nije otišao, a to su Jermenija, Obala Slonovače, Haiti, Honduras, Irak, Sudan i još nekoliko mali ostrvskih država.