Moćna tehnika „50 riječi“: Zašto je koriste i Spilberg i Šarapova?

Lider

Tehnika „50 riječi“ je izuzetno moćna i preporučuju je majstori komunikacije i pregovaranja.

Karmajn Galo, za mnoge ekspert za komunikaciju, nekadašnji novinar i spiker CBS-a, profesor Stanford univerziteta, kad god ima priliku insistira na tome.

„Svima preporučujem vježbu „50 riječi“ koju i sam redovno praktikujem. Ideja je da vježbate da jasno i koncizno govorite i kažete sve šta želite u najviše 50 riječi. Nije lako, priznajem, ali ako je komunikacija važan segment vašeg posla, ovo je način koji morate da praktikujete. Veoma je moćan“, piše Karmajn Galo.

Tehnika 50 riječi

Ovladati vještinom da sa 50 riječi ili manje iznesete svoju ideju, zvuči prilično zahtjevno.

„Jeste, zahtjevno je i mora da se vježba. Ali, zato sa ovo malo riječi uspješno možete da ubijedite investitora da uloži u vašu ideju ili projekat, zakažete dugoželjeni sastanak ili nagovorite potencijalnog klijenta da pogleda vaš demo snimak.

Šta vi zapravo uradite sa pažljivo odabranih 50 riječi?

Prvo, privučete pažnju jer ste jasni, ne upetljavate se kao pile u kučine. Pošto ste direktni i koncizni, vašeg slušaoca zainteresujete i on se aktivno uključuje u vašu prezentaciju, zagarantovano uzbuđen. Angažuje se i to je najvažnije“, Galo iznosi razloge zbog kojih svako treba da ovlada tehnikom „50 riječi“.

Primjeri za primjer – Spilberg

U tekstu o vještinama komunikacije i ubjeđivanju, Galo navodi nekoliko primjera poznatih i uspješnih imena koji su zahvaljujući ovladavanjem ove tehnike došli do svog sponzora ili kupca.

Reditelj Stiven Spilberg je sedamdesetih bio na sastanku sa producentima da bi predstavio scenario za film „Ajkula“. Nije prošlo mnogo vremena i Spilberg je u 34 riječi „prodao“ ideju za film. Rekao je:

„Šef policije koji ima fobiju od otvorene vode, bori se sa ogromnom ajkulom koja je vrlo gladna plivača i kapetana brodova, uprkos gramzivoj upravi grada koja insistira da gradska plaža ostane otvorena za kupače.“

Film je, naravno, snimljen i bio je bioskopski hit.

Primjeri za primjer – Airbnb

Osnivač Airbnb-a Brajan Česki je na prvoj prezentaciji ove poslovne ideje rekao:

„Veb platforma na kojoj korisnici mogu da rentiraju svoj prostor i ugoste putnike. Putnici štede, stanodavci zarađuju i jedni i drugi promovišu lokaciju gde se smeštaj nalazi.“

Ukupno 27 riječi. Projekat je zaživio i da je veoma uspješan.

Primjeri za primjer – Marija Šarapova

Karamajn Galo navodi i primjer iz New York Times-a u kome je u manje od 50 riječi predstavljena autobiografija Marije Šarapove. Priznao je da je kupio knjigu upravo zbog ovakvog teksta.

„Ovo nije knjiga o tenisu već o djevojčici koja je sanjala veliki san da postane teniski šampion. Ovo je knjiga o tome kako to postići. Hrabrost. Disciplina. Snaga da prevaziđeš prepreke jer će ih biti mnogo. Moraš da vjeruješ da si nezaustavljiv.“

Ovo su ukupno 42 riječi koje prodaju knjigu.

Galo preporučuje da vježbate tehniku „50 riječi“, a evo i zašto.

„Ako iznesete svoju ideju u 50 ili manje riječi, vaša će prezentacija biti moćna, lakše će se upamtiti i velike su šanse da će slušalac pozitivno dreagovati“, zaključuje on u 27 riječi.

Izvor: Bonitet