Zanimljiv poslovni savjet suosnivača Airbnba

Lider

“Radije bih radio sa sjajnim partnerima na ne tako sjajnoj ideji, nego na sjajnoj ideji sa ne baš dobrim partnerima”, kaže za BBC-ijev CEO Secrets Brajan Česki, suosnivač kompanije Airbnb.

Airbnb postoji od 2008. godine kad su dvojica dizajnera u svom domu ugostila trojicu putnika koji su tražili smještaj. Danas milioni domaćina i gostiju otvaraju besplatan korisnički račun na Airbnbu kako bi mogli oglasiti svoj smještaj ili odsesti u nekom od njih koji se nude u svim krajevima svijeta. Zanimljivo, sva trojica suosnivača su i danas u kompaniji.

Česki kaže da je velika opsesija oko toga kako naći dobru ideju i kako izabrati dobro tržište.

“Posle 13 godina od osnivanja kompanije mislim da je važnije sa kim radiš, umjesto šta radiš. Iskreno, da li je Airbnb bio dobra ideja? Rentiranje naših dušeka u stanu dizajnerima da spavaju u našoj spavaćoj sobi za 70 dolara po danu? Nije izgledalo kao dobra ideja”, kaže Česki i dodaje da je pokušavao da skupi 150,000 dolara kako bi prodao 10% kompanije ali su teško dolazili i do sastanaka sa ljudima koji bi investirali.

“Ali ako imate dobre ljude oko sebe, možete da ideju koja se čini ludom, progurate.”

Česki kaže da je glavni razlog što startapi propadnu odustanak osnivača/partnera zato što izgube motivaciju ili ostanu bez novca.

“Zato je imati partnere koji će vas podržati, mislim, najvažnija stvar”, kaže suosnivač Airbnb-a čije je vrijednost izlaskom na berzu krajem prošle godine skočila na 100 milijardi dolara.