Warren Buffet je 1999. dao savjet kako se obogatiti, a primjenjuje se i danas

Lider

Multimilijarder Warren Buffett je 1999. godine dao savjet o tome kako postati bogat, a za koji se smatra da se i danas primjenjuje.

“Ako želite biti bogati kao Warren Buffett, nemojte čekati da počnete”, ovo je poručio prije 22 godine na godišnjoj skupštini dioničara konglomerata Bershire Hathaway, a kada je upitan kako steći bogatstvo od 30 milijardi dolara – na koliko je tada procijenjeno njegovo bogatstvo.

Tada je imao 68 godina, a u međuvremenu je njegovo bogatstvo poraslo na više od 100 milijardi dolara. Govoreći o tome kako steći bogatstvo istakao je da je “kamata najbolji investitorov prijatelj” te je sticanje bogatstva uporedio sa kotrljanjem grudve niz brdo.

“Počnite rano. Kada sam ja počeo sticati bogatstvo to je bila mala grudva na vrhu veoma dugog brda. Trik je u tome imati dugo brdo i početi to raditi vrlo mlad ili živjeti da budeš veoma star”, rekao je Buffett.

Oracle iz Omahe, kako je Buffetov nadimak, je obrazložio šta bi učinio da je 1999. završio fakultet i da je tada imao 10.000 dolara za investiranje.

“Vjerovatno bih se fokusirao na manje kompanije zbog toga što bih radio s manjim iznosima novca i zbog toga što tada postoji veća mogućnost da se nešto predvidi”, naglasio je i dodao da bi svaku kompaniju izučavao po abecedi i tako počeo svoj put ka bogatstvu.

Smatra da se investitori moraju sami snalaziti i oslanjati na svoje znanje i intuiciju u trenutku kada su u potrazi za perspektivnim firmama, a u koje žele uložiti novac. Prema njegovim riječima, pametni investitor daje sve od sebe kako bi naučio ono što zna i ono što ne zna te da djeluje vrlo energično onda kada smatra da je nešto dobra prilika.

Nedavno je izjavio i to da je iznos njegovog bogatstva “neshvatljiv”, piše CNBC.