Ovako izgleda najskuplji automobil

Najskuplji automobili se prodaju kao nikad ranije

U posljednjih pet godina ukupna prodaja modela brendova kao što su Bentli, Ferari, Lamborgini, Meklaren i Rols Rojs porasla je za nevjerovatan 51 procenat, a samo u 2016. godini ove marke su zajedno prodale više od 30.000 automobila. U pitanju su automobili koji koštaju od 200.000 evra pa naviše.

Takav rast prodaje skupocjenih automobila  može se objasniti i činjenicom da danas u svijetu ima preko 225 hiljada milionera sa imovinom većom od 30 miliona dolara, a to je 21 odsto više nego 2012. godine. Posebno je porastao njihov broj u Kini, što je pratio i nevjerovatan rast prodaje luksuznih automobila u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, piše Blumberg.

Ipak, među skupocjenim automobilima posebno mjesto ima Sweptail Rolls Royce, koji je procijenjen na 13 miliona dolara.

Prije nego što vas ova cijena ostavi bez teksta, znajte da tog modela nema na tržištu. On je izrađen u jednom jedinom primjerku, a kreiran je za jednog specifičnog anonimnog kupca. Ima jedinstvene detalje, vjerovatno je osmišljen po ugledu na Wraith i ima dovoljno mjesta samo za dvije osobe. Kao osnova za ovaj jedinstveni automobil poslužio je serijski Rolls-Royce Phantom Coupe, a dizajn je inspirisan starinskim modelima ovog proizvođača, ali i izgledom luksuznih jahti.

Njegov krov je zaista panoramski i dijeli liniju dizajna sa brojnim vrhunskim jahtama, u skladu sa željama kupca. Njegov enterijer je ručni rad i kreiran je od kože i drveta, a sadrži i izobilje tajnih pregrada koje je nemoguće pronaći. Iako djeluje da ne nudi mnogo, ovo zapravo jeste najskuplji automobil svijeta.