Saudijska Arabija se otvara za turiste?

Saudijska Arabija u svijetu nije poznata kao atraktivna turistička destinacija, a ni ona sebe ne doživljava tako, budući da ova zemlja strancima ni ne izdaje turističke vize

Trenutno, vizu za ulazak u zemlju mogu da dobiju samo hodočasnici (za putovanje u Meku, Medinu i Džebu), oni koji putuju poslovno ili imaju porodicu u Saudijskoj Arabiji. Ipak, već neko vrijeme se šuška o tome da je mladi prestolonasljednik Mohammad bin Nayef odlučan da zemlju otvori ka svijetu i uvođenje turističke vize je najavljeno kao dio njegovog projekta Vision 2030. Pre nekoliko mjeseci Saudijska komisija za turizam i nacionalno naslijeđe objavila je da se uvođenje turističkih viza očekuje krajem prvog kvartala 2018.

O rješenosti zemlje da u svijetu stvori sliku o sebi kao destinaciji koja obiluje kulturno-istorijskim atrakcijama govori najava promocije jedne od najznačajnijih arheoloških lokacija u Saudijskoj Arabiji. Madain Saleh je drevni nabatejski grad u regiji Al-Ula i nalazi se na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a, a prema sporazumu koji je Saudijska Arabija potpisala sa Francuskom, ovaj lokalitet će biti zaštićen i prilagođen za turističke posjete, sa izgrađenom infrastrukturom, uz promociju održivog turizma u regiji.

Inače, Madain Saleh, nekada poznat kao Hegra, bio je južna nabatejska prestonica, dok je Petra, danas svjetski poznata turistička atrakcija u Jordanu, bila sjeverna prestonica. Grad je hiljadama godina bio dio važne trgovačke rute i mjesto susreta mnogih kultura. Ovdje se nalazi 131 drevna grobnica od kojih su najatraktivnije one koje su dramatično uklesane u stijene.

Za sve one koji ne planiraju skoru posjetu ovoj zemlji, sporazum između Francuske i Saudijske Arabije predviđa i da će Arapski svjetski institut u Parizu biti domaćin izložbe o Al-Uli i njenom naslijeđu, koja će biti otvorena na proljeće 2019. godine.