Skulpture na dnu mora mame turiste

Travel

U proteklih nekoliko desetina godina nestalo je čak 40 odsto svih koralnih grebena na svijetu, a pojedinci su pronašli način kako da poprave ovu brojku. Jedan je od njih i poznati umjetnik Džejson de Kaires Tejlor

Ovaj britanski umjetnik stvara nekonvencionalne skulpture, a njihova je lokacija nekoliko metara pod morem, na više mjesta u svijetu. Najnovije remek-djelo smješteno je na Baliju pod nazivom Gnijezdo.

Cilj Gnijezda nije samo da privuče znatiželjne poglede turista na Baliju, ronioca i drugih, već će u godinu dana 48 skulptura obuhvaćenih ovim projektom postati greben, stvoriće živi ekosistem i povećati bioraznolikost područja.

Skulpture Gnijezda izrađene su od pH-neutralnog betona, potpuno neškodljivog za okolinu, a formirane su od kalupa stvarnih ljudi.

Džejson de Kaires Tejlor istakao je kako su figure Gnezda smještene u krug kako bi simbolizovale krug života, a ujedno čine i most između ljudi i morskog svijeta.

Gnijezdo je smješteno svega nekoliko metara od jedne od najljepših plaža u Indoneziji, barem po ocjenama TripAdvisora, jele plaže, u sklopu ekološkog odmarališa BASK koji nastaje na otoku Gili Meno.