Skandal sa Fejsbukom ugasio britansku kompaniju

Britanska konsultantska kompanija Cambridge Analityca, koja se našla u centru skandala zbog zloupotrebe privatnih podataka desetine miliona korisnika društvene mreže Fejsbuk, zatvara se, piše BBC

Ta kompanija je optužena za nepropisno korišćenje podataka u političkim kampanjama. Podaci oko 87 miliona korisnika Fejsbuka bili su nepropisno podijeljeni sa konsultantima u nekim političkim kampanjama, uključujući predsjedničke izbore u Americi.

Skandal je izbio kada se saznalo da su privatni podaci miliona korisnika Fejsbuka na nepropisan način završili u rukama firme Cambridge Analytica, koja ih je koristila u radu za predsjedničku kampanju Donalda Trampa.

Evropska komisija je ranije saopštila da je moguće da su lični podaci do 2,7 miliona evropskih korisnika Fejsbuka bili prebačeni na neprikladan način firmi Cambridge Analytica.

Zvaničnici kompanije Cambridge Analytica naveli su da su poslije skandala izgubili sve klijente i da su morali da proglase bankrot.

Portparolka Klarens Mičel rekla je za BBC da je ta kompanija u posljednjih nekoliko mjeseci bila na meti brojnih neosnovanih optužbi, uprkos pokušajima da ispravi stvari. Mičel je kazala da aktivnosti firme Cambridge Analytica ne samo da nisu bile ilegalne, već su i široko rasprostanjene u onlajn oglašavanju kako u političkim tako i u komercijalnim arenama.

U društvenoj mreži i reklamnom gigantu, kompaniji Fejsbuk, odbili su da komentarišu ovu vijest.