5 koraka ka zdravijem radnom okruženju

Style

Kako bi izgledalo da svakog jutra svi srećni i zadovoljni jedva čekaju da dođu na posao? I sve to zbog pozitivne atmosfere i odličnog radnog okruženja

Da li zaista postoji radna atmosfera u kojoj svi uživaju, a ne da je samo tolerišu?

1. Saradnja se dešava svakog dana
Istraživanja pokazuju da sastanci ponekad mogu da budu kontraproduktivni, ali to je zato što takvim sastancima obično nedostaju jasnoća i ciljevi. Zato utvrdite tematske tačke za sam sastanak, držite ih se i budite jasni.

2. Raspored je fleksibilan
Posao neće trpjeti ako neko zakasni ili krene ranije sa posla. U redu je da dozvolite ranoraniocima dolazak od 7 ujutru, ili pak drugim ljudima koji su produktivniji kada se razbude, dolazak oko 9 časova.

3. Lideri vjeruju svojim zaposlenima
Pored obaveznih sastanaka, zaposleni treba da organizuju svoje vrijeme na poslu onako kako to njima odgovara. Neko razgovara sa klijentima prepodne, čim dođe na posao, a kasnije se posveti radnim zadacima.

4. Dostupne su zdrave grickalice i piće
Imati pun frižider na poslu nije baš česta pojava. To nije ništa komplikovano, a veoma je lijepo kada neko brine o svojim zaposlenima. Kada su grickalice zdrave, i posao ide bolje. Mnoge studije pokazuju da su ljudima potrebne regularne užine, i kada se ne najedu slatkiša i brze hrane, nego zdravih namirnica, rade brže i bolje.

5. Proslave su imperativ
Pored regularnih slavlja poput novogodišnjih praznika, rođendana, tim treba da se skupi barem jednom mjesečno nakon napornog rada. Povod može biti vrlo zanimljiv. Možete nagraditi radnika mjeseca, ili zaposlenog koji je najviše puta išao u teretanu. Kada ste posljednji put okupili tim zaposlenih, a da to nije bio praznik?