Ričard Brenson se priprema za let u svemir

Britanski multimilijarder Ričard Brenson trenira za astronauta i uskoro će prvi put poletjeti u svemir, prenosi BBC

– Govorimo o mjesecima, ne o godinama. Dakle, vrlo je blizu. Pred nama je uzbudljiv period. Prolazim obuku za astronauta, vježbam u teretani i centrifugi kako bi moje tijelo moglo da se nosi s letom u svemir – rekao je Brenson.

Šezdesetsedmogodišnji bogataš u svemirska putovanja investira veliki novac od 2004. kada je osnovao kompaniju za svemirski turizam Virgin Galactic.

Brenson, tehnološki magnat Ilon Mask i osnivač Amazona Bezos utrkuju se ko će prvi povesti putnike u svemir.

Ser Ričard se nada da će biti jedan od prvih svemirskih turista. Kaže da obuka zasad ide dobro, a radi bolje fizičke spreme igra tenis četiri puta nedjeljno, planinari i vozi bicikl.

Osnivač Virgina takođe prolazi naporni trening u centrifugi, simulaciji pritiska kojim je ljudsko tijelo izloženo tokom leta u svemir.

Svi astronauti moraju savladati i trening G sile koji oponaša iskustvo poletanja i prolaska kroz Zemljinu atmosferu. Ranije ove godine, Virgin Galactic obavio je test nadzvučnog putničkog svemirskog broda SpaceShipTwo. Bio je to prvi uspješan let nove letelice Virgina nakon što se prethodni brod raspao nad pustinjom u Kaliforniji. U incidentu 2014. poginuo je jedan, a drugi pilot teško povrijeđen.