Promjena na vrhu: Ovo je najbogatiji Rus!

Vladimir Lisin, koji je počeo kao električar u Sibiru 1970-ih godina, od ponedjeljka je najbogatiji Rus, objavio je jutros američki Blumberg

Magnat koji se bavi metalskom industrijom po bogatstvu je nadmašio Alexeya Mordashova nakon što su dionice njegove kompanije Novolipetsk Steel PJSC porasle za 3,5 posto.

Lisinovo bogatstvo time je dostiglo 20,19 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera koji prati 500 najbogatijih ljudi svijeta.

Listin (62) takođe kontroliše najvećeg operatora željezničkog transporta, a bavi se i transportom, izgradnjom brodova i turizmom.

Mordashov, šef konkurentske željezare Severstal Pjsc, takođe je povećao svoje bogatstvo za 2,6 posto na 20,18 milijardi dolara.

Lisin je diplomirao na Sibirskom metalurškom institutu 1979. i radio je različite poslove u fabrikama željeza i čelika. Nakon kolapsa Sovjetskog saveza seli u Moskvu i 1992. počinje izvoziti metal.

Nakon pet godina, koristeći profit od trgovine, kupuje kontrolni udio u firmi NLMK na sekundarnom tržištu i postaje predsjedavajući kompanije.

Inače, Mordashov (52) je bio najbogatiji Rus 267 dana, a prije njega je to bio Vladimir Potanin. Alisher Usmanov je dvije godine bio najbogatiji Rus a sada je na 7. mjestu.