Kineski milijarder preko noći teži za 3 milijarde dolara

Milioneri

Neto bogatstvo DŽeka Ma uvećano je preko noći za 2,8 milijardi dolara

To se dogodilo nakon što je njegova kompanija Alibaba objavila procjenu da je u fiskalnoj godini, završenoj u martu 2017, ostvarila rast prihoda između 45 i 49 odsto, nadmašivši prognoze bilo kog analitičara, izvještava agencija „Blumberg“.

Akcije Alibabe, najveće kineske kompanije za elektronsku trgovinu, čiji je Ma vlasnik i direktor, skočile su posle te objave za 13 procenata na rekordan nivo.

DŽek Ma (52) je sada najbogatiji čovjek u Aziji i 14. najbogatiji na svijetu, prema „Blumbergovom“ indeksu milijardera.

Neto vrijednost njegove imovine je ove godine porasla za 8,5 milijardi dolara, na 41,8 milijardi dolara.

Alibaba i njegov Tencent Holdings – od kojih prvi dominira u onlajn trgovini, a drugi u društvenim medijima – usmjerili su se na nove oblasti poslovanja počev od usluga računarstva „u oblaku“ do muzičkog i video striminga, pošto ekonomija zemlje usporava.

DŽek Ma ove nedelje održava sastanke s investitorima, a danas je ovaj bivši nastavnik engleskog jezika izjavio da neće razgovarati o korporativnim prognozama. Umjesto toga se fokusirao na rezultate, navodeći da je njegova kompanija postala uspješna kao 22. najveća privreda svijeta – odmah iza Argentine – u smislu obima transakcija, jer se nikada nije plašila velikih ambicija.

Napominjući da Alibaba svake godine revidira svoje 10-godišnje planove, Ma je iznio procjenu da će njegova kompanija postati peta najveća u svijetu do 2036. godine, pružajući usluge rastućoj kineskoj srednjoj klasi, koristeći prednosti globalne trgovine i koristeći svoju riznicu dragocjenih podataka, prenio je „Blumberg“.