Grad u kojem se najljepše pravi pica nije italijanski

Gastro

Nekada sirotinjsko jelo danas je jedno od omiljenih na svijetu, a pica je preuzela čitav svijet

Iako je Italija dom pice, zanimljivo je da su danas samo dva italijanska grada na listi gradova sa najljepšom picom na svijetu. I to ne čak ni na prvom mjestu! Pogledajte listu gradova, a ako neki budete obilazili, evo preporuke gdje obavezno da probate picu.

5. Melburn

Uputite se u srce italijanske četvrti, tačnije ulicom Lygon gdje je najveća koncentracija picerija u čitavoj Australiji. Inače, ovo je i zemlja sa najvećom italijansko-australijskom populacijom, pa savršena pica prosto teče kroz vene i jednih i drugih. Neke od najboljih picerija na svijetu u pravo se nalaze u Melburnu, kao što su picerije Ombra (76 Bourke St) i Gradi (99 Lygon St).

4. Rim

Vječni grad je takođe mjesto na kojem se pravi jedna od najljepših pica u svijetu. Gumasti, pica-hljeb koji dolazi pravo iz pećnice servira se po parčetu, tačnije al taglio. Dok budete lutali prelijepim Rimom obavezno napravite dvije pauze – picerije Pizzarium (Via della Meloria 43) i Emma (Via del Monte della Farina 28).

3. Njujork

Mala Italija nije što je nekad bila, a epicentar Menhetna sve više potiskuje kineska četvrt. Šta je ostalo od Male Italije u Njujorku nalazi se između Canal Street i Broome Street, a i to što je ostalo je veoma malo i kako piše Njujork tajms, nema previše veze sa Italijom. Picu za dolar možete kupiti na svakom uličnom ćošku od 39-te do treće ulice. Ipak, Bruklin krije pravu Italiju. Obavezno svratite u restoran Grimaldi’s Pizza (1 Front St) ili u Roberta’s (261 Moore St).

2. Napulj

Tamo gdje je sve počelo, mjesto rođenja pice. Mnogi se šale da je Vezuv izbacio ne samo lavu, nego i picu, a triokolor od paradajza i mocarele je upravo usavršen u Napulju. Gdje probati najljepšu picu? Obavezno, ali obavezno posjetiti Pizzaria La Notiza (Via Michelangelo da Caravaggio 53).

1. Čikago

Iako su mnogi skeptični oko porijekla pice iz Čikaga, te smatraju da ovaj grad ne zaslužuje da se nađe ispred Napulja, samo da napomenemo da je picerija Pizano pravila čikago picu još 1943. godine. Pice sa debelim tijestom su stavile ovaj grad na mapu, a noviji restorani čak prave pica-pite. Spacca Napoli (1769 W Sunnyside avenija) ima sve vrste pica koje poželite – debelu, napuljsku, u obliku pite… Ma, na sve moguće načine.