Najbogatiji čovjek u Britaniji napušta domovinu

Milioneri

Najbogatiji čovjek Ujedinjenog Kraljevstva, Džim Retklif (Jim Ratcliffe), šef diva hemijske industrije kompanije Ineos, planira da sjedište svoje kompanije preseli u Monako i tako na porezima uštedi do četiri milijarde funti.

Ineos navodno intenzivno radi s konsultantskom kućom PwC na izgradnji nove poslovne strukture koja bi dramatično smanjila poreze koje ta kompanija trenutno plaća, a taj je Retklifov potez utoliko zanimljiviji s obzirom na to da je prije referenduma 2016. godine bio glasni zagovornik Brexita.

Sam Retklif u svojim rukama drži 60 posto vlasništva hemijskog giganta, koji zapošljava 18.500 ljudi, a lani je imao profit veći od 2,2 milijarde funti. Dodatno, njegova dva najbliža saradnika posjeduju svaki po još 20 posto vlasničkog udjela, a navodno i oni planiraju preseljenje na Azurnu obalu kako bi izbjegli plaćanje poreza na Ostrvu. Kako prenosi Gardijan, prema najnovijim izvještajima, moćna bi trojka ovime mogla uštediti minimalno 440 miliona funti.

Vođa britanskih liberalnih demokrata Sir Vins Kejbl, Retklifov je potez opisao kao „duboko ciničan”, dok je član engleskog parlamenta Džon MekDonel izjavio da je „veoma razočaran”.

– Što znači svaki peni koji je na ovaj način izbjegnut u plaćanju poreza? To znači da Nacionalni zdravstveni sistem (NHS) ne može tretirati pacijente kao što bi inače mogao, znači da naša djeca neće dobiti obrazovanje koje zaslužuju i znači manje sigurnosti na našim ulicama. Apelujem na takve ljude: ovo je odlična zemlja za život, samo joj morate doprinositi kao i mi ostali – dodao je MekDonel.

Stručnjaci sa univerziteta u Šefildu upozoravaju da Retklif i njegov Ineos imaju više mogućnosti za izbjegavanje poreza, a ovoj kompaniji to nije strano. Naime, Retklif je 2010. preselio sjedište kompanije u Švajcarsku na šest godina, nakon što se s britanskom Vladom prepirao upravo oko plaćanja poreza.

Inače, Džim Retklif je u maju prošle godine proglašen najbogatijim čovjekom u Ujedinjenom Kraljevstvu, i to nakon što se sam javio Sandej Tajmsu koji je objavio listu najbogatijih ljudi, požalivši se da je njegovo bogatstvo „drastično podcijenjeno”. Nakon što im je dao uvid u dokumente Ineosa koji je osnovao 1998. godine, njegovo su bogatstvo ”otežali” za više od 15 milijardi funti na ukupno 21 milijardu, što je bilo dovoljno da s 18. mjesto sjedne na samo čelo ljestvice bogataša.