Makron predstavio plan za “evropsku renesansu”

Svijet

Francuski predsjednik Emanuel Makron strastveno brani novu Evropu u kolumni objavljenoj u listovima 28 članica bloka u kojoj je predočio svoje ideje o „evropskoj renesansi“ uoči izbora za Evropski parlament u maju.

Navodeći da je to glasanje odlučujuće i upozorivši da je Evropa u opasnosti, njegove riječi bi trebalo da budu poziv na buđenje bloka dok pokušava da progura suštinske reforme Evropske unije.

Objavljivanje Makronove kolumne poklopilo se sa porastom tenzija na Zapadu, uzdrmanom zbog politike „Amerika na prvom mjestu“ predsjednika Donalda Trampa i izlaskom Britanije iz EU. Nametljive Kina i Rusija takođe predstavljaju veliki izazov, navodi Rojters.

Niz predloga iznijetih u kolumni, koja će danas biti objavljena u listovima počev od britanskog „Gardijana“ do njemačkog „Velta“ i španskog „Paisa“ imaju za cilj da zaštite i odbrane evropske građane a da istovremeno pruže bloku novi zamah.

„Za nekoliko nedjelja, evropski izbori će biti odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Evropa nikada nije bila toliko neophodna od Drugog svjetskog rata koliko je sada i nikada Evropa nije bila u takvoj opasnosti“, napisao je Makron. „Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekat odbacivanja“.

Njegovi predlozi uključuju formiranje evropske agencije za zaštitu demokratija koja bi pružila eksperte za čuvanje izbora od manipulacija i zabranu da evropske političke partije finansiraju strane sile.

Makron je takođe predložio revidiranje Šengenskog sistema i stvaranje zajedničke granične policije i evropskog kabineta za azil.

Francuski lider je fokusiran na promovisanje „Evrope koja štiti“ za izbore 26. maja dok pokušava da prodobije birače za planove čiji je cilj reforma evropske trgovine, konkurentnosti, digitalnih i klimatskih politika, uključujući i stvaranje evropske klimatske banke za finansiranje ekološke tranzicije.

Takođe je pozvao na zabranu rada kompanijama koje ugrožavaju strateške evropske interese i pozvao na politiku „Evropa na prvom mjestu“ poput one koju sprovode Amerika i Kina.

U okviru napora da ubijedi Evropljane da ne podrže nacionaliste, Makron je takođe pozvao evropske institucije i države da do kraja godine učestvuju u „Konferenciji za Evropu“. Njen cilj bi bio da predlože promjene političkih projekata bloka bez tabua, uključujući i razmatranje i preispitivanje postojećih sporazuma.

„U takvoj Evropi, narod bi istinski povratio kontrolu nad svojom sudbinom; u takvoj Evropi, siguran sam da bi i Britanija našla svoje mjesto“, napisao je Makron.