Norveška – prvo bezgotovinsko društvo

Iako je izgledalo da će to biti Švedska, koja je prošle godine najavila potpuno ukidanje gotovog novca 2023. godine, po svemu sudeći Norveška će biti prvo bezgotovinsko društvo

I pored toga što im sve novodizajnirane novčanice od 2014. godine nisu ušle u opticaj (one od 500 i 1.000 kruna ulaze ove i sljedeće godine), Norvežani već mogu živjeti bez novca u izvornom obliku.

Norveška je, praktično, prvo bezgotovinsko društvo u svijetu, objavio je u Londonu na konferenciji City Weeka Džon Nikolsen, za kojeg Business Insider piše da je jedan od najstarijih donosioca ekonomskih odluka u toj bogatoj evropskoj državi.

– Nivo korištenja gotovine u transakcijama kod nas je već toliko nizak da možemo smatrati da smo nacija u kojoj je keš suvišan – objasnio je Nikolsen, tvrdeći da se koristi manje od 3 odsto novčanica i da na plaćanje njima ne otpada ni 10 odsto svih transakcija u Norveškoj, prenosi Poslovni dnevnik.

Tamo je uobičajeno da se i kafa, koja košta 30-45 NOK što je 3 do 4,6 evra plaća karticom, tj. elektronskim putem.

– Nema to veze sa mjerama centralne banke, koja podstiče elektronsko nauštrb klasičnog plaćanja papirnim novcem, već je odraz želja svih, koji novac koriste svakodnevno, a to su svi potrošači – napominje ekonomista.

Prema njegovim riječima, gotovinu ne žele likvidirati, već će ona postepeno sama nestati zbog rasta broja alternativnih transakcija. I susjedne Švedska i Finska sve više smanjuju upotrebu papirnog novca, pa ugledni Nikolsen zaključuje da bi on mogao potpuno iščeznuti u cijelom svijetu u narednoj deceniji.