Japan i Singapur najteže pogođene azijske ekonomije

Svijet

Obijje su ekonomije bile već slabe prije nego što se pandemija proširila tokom proteklog mjeseca – a stroge mjere restrikcija koje se uvode kako bi se virus suzbio vjerovatno će dodatno pogoršati njihove ekonomske probleme, kazao je Steve Cochrane, glavni ekonomista Moody Analyticsa za Aziju.

Posljednji službeni podaci u Japanu pokazali su da se ekonomija smanjila za 6,3% u odnosu na prethodnu godinu dana u posljednjem kvartalu prošle godine, dok su preliminarne procjene za Singapur pokazale da je ekonomija pala za 2,2% u prvom kvartalu ove godine.

„Japan je već bio u recesiji kada je pandemija nastrupila. A ako se virus bude dodatno širio moglo bi doći i do strožih mjera umejsto relativno blagih koje su sada na snazi. Za Singapur, prvi kvartal bio je vrlo slab a mislim da će naredni biti još teži obzirom na mjere ograničenja poslovanja“, rekao je Cochrane za CNBC.

Nagli rast broja novih slučajeva

Dvije zemlje koje su nakon Kine među prvima zabilježile infekcije koronavirusom, prijavile su više od 13.000 infekcija. Ova brojka je među najvećim u Aziji, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Ali za razliku od Kine, za koju izgleda da je posljednjih dana uspjela staviti epidemiju pod kontrolu, Japan i Singapur doživjeli su nagli porast novih slučajeva Covid-19.

Kao odgovor na pogoršanje stanja, vlada u Singapuru uvela je, a nedavno i proširila, djelimične mjere zatvaranja koje uključuju zatvaranje škola i radnih mjesta koje se smatraju neesencijalnim.

U Japanu je vlada proglasila vanredno stanje u državi kako bi pozvala ljude da ostanu kod kuće, ali ipak je dozvolila da neka preduzeća ostanu otvorena.

MMF: Nema rasta

Takvi pogoršani ekonomski uvjeti s kojima su suočeni Japan i Singapur jedan su od razloga zbog kojih će Azijsko-pacifička regija imati težak drugi kvartal, rekao je Cochrane.

Komentari Cochranea uslijedili su nakon što je Međunarodni monetarni fond upozorio da Azija, jedna od brzorastućih regija u svijetu, ove godine neće zabilježiti nikakav rast zbog pandemije koronavirusa.