Da li je novi Galaxy S10 stvarno za desetku

Mobilni

Dok se puno priča o savitljivim telefonima i 5G mreži, mnogo realnije je da će se potrošači okrenuti modelima poput tek predstavljene Samsung Galaxy S10 serije.

Očekivano, Samsung je godinu započeo velikom premijerom. Obično, njihova S serija imala je dva modela, a ovog puta su odlučili da predstave čak četiri telefona. Jedan od njih je podržava 5G mrežu i tek kasnije dolazi na tržište, ali su tu S10, S10 Plus i najjeftiniji od sva tri telefona Galaxy S10e.

I sam pogled na uređaje dovoljan je da potvrdi da su opet pred nama kvalitetni uređaji od najboljeg materijala sa modernim dizajnom i premijum novotarijama. Ispod lijepe površine nalaze se odlične specifikacije koje će se tek pokazati jer telefon koji je predstavljen i u Srbiji već od 8. marta može da se kupi.

Nova S serija ima prvi dinamični AMOLED ekran na svijetu ujedno i prvi je pametni telefon sa HDR10+ sertifikatom koji omogućava kvalitetnije gledanje video zapisa (za sada sadržaj za to pruža samo Amayon Go). Novitet je i to što je senzor za otisak prsta prebačen sa zadnje na prednju stranu telefona i sada je smješten ispod samog displeja. Uz to i displej je pretrpio promjene. U sklopu onog što u Samsungu nazivaju Infinity-O-Display umjesto uobičajenog usjeka prednje kamere su smještene u “rupu” kako bi se maksimalno iskoristila površina ekrana.

Najmanji od sva četiri modela je S10e. Ima 5,8 inča, kamera je dualna i to kao kombinacija širokougaonog sočiva 12 MP i ultraširokog sočiva 16 MP. Memorija je kombinacija 6 GB/8 GB RAM uz opciju interne memorije 128 GB/256 GB uz dodatak MicroSD slot (do 512 GB). Sve je ispraćeno baterijom od 3.100 mAh sa brzim punjenjem a cijena je 949 dinara.

Galaxy S10 je manje-više standardni telefon koji nudi sve novitete iz ove serije. Ima ekran od 6,1 inča, kao i trostruku kameru sa Dual OIS koja se sastoji od sočiva od 12 MP, širokougaonog sočiva od 12 MP Dual Pixel i ultraširokog sočiva sa 16 MP koji daje vidno polje od 123 stepeni.

Razlika je u tome što ovaj model (ima 6,4 inča) ima i dualnu prednju kameru, jedini od sva tri telefona. Ima i bateriju od 4.100 mAh, kao i opciju da puni i druge telefone i kompatibilne nosive uređaje. Uz to dolazi u dve varijante, sa 8 GB ili 12 GB RAM, a memorija je ili 128 GB, 512 GB ili čak terabajt memorije. Početna cijena ovog modela kod nas je 1249 eura.