Novi pametni telefon zauvijek mijenja način upotrebe mobilnog aparata?

Mobilni

Kada je Samsung u novembru prošle godine najavio da će njegov novi model pametnog telefona Galaxy imati funkcije vještačke inteligencije, južnokorejska kompanija saopštila je da će to zauvijek promijeniti shvatanje upotrebe mobilnog aparata.

Samsung je tom prilikom istakao da je učestvovao u demokratizaciji pristupa internetu i pretvorio kameru na telefonu u komunikacioni alat bez koga je život nezamisliv.

U sedmici u kojoj su globalni lideri na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu upozoravali na rizike od zloupotrebe vještačke inteligencije, Samsung je predstavio svoj model Galaxy S24 sa AI funkcijama. U prvom planu je opcija AI Live Translate Call, odnosno simultani prevodilac razgovora, nešto kao glasovni Google translate.

Uz audio prevod, korisnik telefona Galaxy S24 (u tri verzije) dobijaće i tekstualni prevod u realnom vremenu tokom razgovora, a budući da je ova opcija integrisana u funkciju izvornog poziva, nije potrebna aplikacija za njenu upotrebu. Samsung reklamira novu AI funkciju kao ličnog prevodioca koji je uvijek na raspolaganju i garantuje privatnost razgovora, prenosi Biznis.rs.

IBM je definisao mobilnu tehnologiju kao „tehnologiju koja ide tamo gdje korisnik ide“, a svijet upravo pravi prve korake na putu upotrebe vještačke inteligencije u svakodnevnom životu. Budući da kompanije idu za profitom, novi tehnološki iskorak istovremeno je i pokušaj Samsunga da se vrati na prvo mjesto globalne prodaje pametnih telefona, sa kojeg ga je prošle godine svrgnuo Apple.

Mobilna tehnologija, posebno pametni telefoni, nude ranije nedostupne uvide u ljudsko ponašanje i otkrivaju stvari koje ranije nisu bile dostupne. AI tehnologija obavlja fino prosijavanje svih tih podataka radi preciznijeg uvida, a rezultat toga je jasnije razumijevanje potreba kupaca i jasan cilj za marketinške stručnjake, prenosi Greenbook.

Američka kompanija Apple takođe ima velike ambicije kada je riječ o unapređenju svojih iPhone modela kroz uvođenje AI tehnologije. Plan kompanije je zapravo da integriše generativnu vještačku inteligenciju u sve svoje uređaje, a njen glavni izvršni direktor Tim Kuk (Tim Cook) naveo je za Bloomberg da Apple godinama radi na AI tehnologiji.

Kuk je naveo da je rukovodstvo kompanije bilo zatečeno iznenadnom AI groznicom u industriji, kao i da su se mučili da nadoknade izgubljeno vrijeme. Izvori navode da se to interno smatra prilično velikim promašajem. Apple ipak nudi pristup čipu preko aplikacija trećih strana, koje će moći da koriste namjenske procesore telefona za obavljanje svojih AI zadataka.

Predviđa se da će rast broja pametnih telefona koji se isporučuju sa namjenskim AI procesorima biti veoma brz. Industrija je pametni telefon razvila do vrhunca i učinila da gotovo svako ima svoj mobilni uređaj. Pred proizvođačima telefona je novi izazov, a ulozi u AI tehnologiju su ogromni. Svi veliki proizvođači telefona povezuju najbolji mogući hardver i softver za vještačku inteligenciju kako bi korisnicima pružili što bolje iskustvo i odvukli ih od konkurencije.

Kada je riječ o dosadašnjim oblicima upotrebe AI tehnologije, ona se već nalazi u kameri većine vrhunskih pametnih telefona i pomaže da se identifikuje fokus fotografije, kao i da se automatski poboljša njen kvalitet i tematsko sortiranje snimaka.

AI algoritmi su u glasovnim asistentima za prepoznavanje govora u bučnim okruženjima, a koriste se i za iskustva proširene stvarnosti na uređaju i za pretraživanje interneta. Veoma je značajna bezbijednosna AI funkcija prepoznavanja lica, a algoritamske kamere u stanju su da prepoznaju osobu sa ili bez naočara, sa ili bez brade i sa i bez šminke