Facebook odbio prijedlog da se WhatsApp i Instagram pretvore u zasebne kompanije

COMPANY

Kompanija Facebook odbila je poziv svojeg suosnivača Chrisa Hughesa u četvrtak na cijepanje najveće svjetske kompanije društvenih medija na tri dijela, a članovi Kongresa su pozvali američko ministarstvo pravosuđa da sprovede antimonopolsku istragu.

Facebook je pod nadzorom regulatora iz cijeloga svijeta zbog načina na koji dijele privatne podatke svojih korisnika, kako rješavaju problem govora mržnje i dezinformacija na svojoj društvenoj mreži. Neki kongresnici tražili su i cijepanje velikih tehnoloških kompanija, i nove savezne propise o privatnosti.

“Mi smo nacija s tradicijom zauzdavanja monopola, bez obzira koliko su dobre namjere čelnika tih kompanija. Markova (Zuckerberg) moć je bez presedana i ne-američka”, napisao je Hughes u članku za The New York Times.

Facebook broji oko 2 milijarde korisnika na svojim mrežama, a takođe su vlasnici i aplikacije WhatsApp, Messenger i Instagram, od kojih svaka ima po milijardu korisnika. Instagram su kupili 2012., a WhastApp 2014.

Facebook je odbio Hughesov poziv da se WhatsApp i Instagram pretvore u zasebne kompanije te su poručili kako bi se umjesto toga trebali koncentrisali na regulaciju interneta.