OpenAI procijenjen na 80 milijardi dolara

COMPANY

OpenAI je završio posao koji će kompaniji za vještačku inteligenciju donijeti vrijednost od 80 milijardi dolara ili više, objavio je ovog vikenda “New York Times”.

Kompanija će prodati postojeće dionice u takozvanoj tenderskoj ponudi koju bi predvodila rizična kompanija Thrive Capital, navodi se u izvještaju.

Prema ugovoru, zaposleni će moći da unovče svoje dionice kompanije umjesto tradicionalnog kruga finansiranja koji bi prikupio novac za posao, dodaje se u izvještaju.

Početkom prošle godine postignut je na sličan dogovor. Kompanije rizičnog kapitala Thrive Capital, Sekuoia Capital, Andreessen Horovitz i K2 Global pristale su da kupe akcije OpenAI u tenderskoj ponudi, procjenjujući kompaniju na oko 29 milijardi dolara, navodi se u izvještaju, prenosi Bankar.me.

Lansiranje OpenAI-ovog ChatGPT-a krajem 2022. godine pokrenulo je buku oko vještačke inteligencije, što je navelo kompanije da istraže načine da iskoriste moć tehnologije.

Inače, godišnji prihod ove kalifornijske kompanije za razvoj vještačke inteligencije je premašio dvije milijarde dolara, objavio je ovog mjeseca Financial Times, pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Open AI prema istim izvorima namjerava da udvostruči taj prihod u 2024. godini.