Trump zahtijeva od Indije da smanji carine na Harley Davidson na nulu

Svijet

Indija mora smanjiti uvozne carine na američku robu, pogotovo motocikle, na nulu, zahtijeva predsjednik SAD-a Donald Trump usred eskalirajućih trgovinskih napetosti s tom južnoazijskom državom, naglašavajući da SAD više neće biti “pljačkane”.

– Motocikli Harley Davidsona moraju biti uvezeni u Indiju po neto vrijednosti – izjavio je Trump za CNBC, dok legendarni američki proizvođač motocikala pokušava osvojiti jedno od najvećih svjetskih tržišta.

Iako je predsednik milijarder hvalio svoje napore tokom prošlogodišnjih nastojanja da uvozne carine na američke motore smanji za pola, Trump ostaje posvećen tome da prisili Indiju na još više ustupaka.

– Gledate Indiju … 100 posto poreza na motocikl … Ja sam ga nazvao (premijera Modija). Rekao sam da je to neprihvatljivo. On ga je smanjio za 50 posto jednim telefonskim pozivom – izjavio je Trump u ponedjeljak.

Tokom intervjua, američki predsjednik je nastavio braniti svoju žestoku protekcionističku politiku koja je njegovu administraciju dovela u sukob s brojnim tradicionalnim trgovinskim partnerima.

– Mi smo banka koju svi žele opljačkati. I to je ono što su radili dugo vremena – tvrdi Trump, obećavajući da će nastaviti raditi na smanjenju trgovinskog deficita od 800 milijardi dolara.

Indijski trgovinski odnosi sa SAD pogoršali su se budući da Trump i dalje diktira svoje uslove za trgovinu. Prošle godine, Washington im je uveo carine od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminijum, dok je istovremeno od New Delhija tražio ustupke za svoj izvoz.

Upravo ovog mjeseca Indija je zvanično uklonjena iz Opšteg sistema preferencijala, bescarinskog sporazuma o uvozu po kojem joj je bilo dozvoljeno da izvozi više od milijardi dolara robe na američko tržište godišnje. Nadalje, administracija je prisilila Indiju da prestane kupovati naftu iz Irana i Venecuele i naredila da raskine sporazum o nabavci odbrambenog sistema S-400 od Rusije.

New Delhi, koji je u više navrata naglasio da neće kompromitovati svoj ekonomski razvoj ili ugroziti svoju nacionalnu sigurnost, ugostit će američkog državnog sekretara tokom ovog mjeseca. Mike Pompeo će otputovati u Indiju kako bi “proširio partnerstvo” kao podršku američkoj viziji Indo-Pacifičke regije, javlja RT.