Ko razmatra zabranu rudarenja kriptovaluta zbog velike potrošnje energije

Svijet

Sama najava kosovske vlasti da će privremeno zabraniti rudarenje kriptovaluta za posljedicu je imala prodaju većeg broja opreme koja je bila potrebna za ovu aktivnost.

Vlada ove države se odlučila na zabranu u cilju ublažavanja energetske krize. Između ostalog, i oprema koja se koristi za rudarenje kriptovaluta troši mnogo struje. Riječ je o računarima izuzetno velike snage.

Rudarenje kriptovalutama u jednoj od najsiromašnijih država u Evropi je vrlo privlačno. Po jednom Bitcoinu se trguje za više od 37.700 eura. S druge strane, cijena kosovske struje je najniža na Starom kontinentu, a razlog za to jeste što se 90 posto struje u domaćoj proizvodnji dobija iz lignita, kojeg ova zemlja ima u velikim količinama. Osim toga, vlast subvencionira račune za energente.

Prema pisanju online izdanja lista Guardian, pretpostavlja se da je ovo rudarenje najviše prisutno na sjeveru Kosova, gdje dominantno živi stanovništvo srpske nacionalnosti. Većina njih ne priznaje nezavisnost Kosova i, kako navodi britanski list, već dvije decenije ne plaća struju.

Broj onih koji rudare kriptovalute se povećavao i uspjevali su na tome dobro zaraditi. Međutim, čini se da su odlukom kosovske vlade prošla dobra vremena za rudarenje kriptovaluta. Ovo nameće i pitanje budućnosti rudarenja Bitcoina i drugih kriptovaluta.

Na Univerzitetu Cambridge su izračunali da se rudarenjem Bitcoina u cijelom svijetu godišnje potroši 125.96 teravat sati struje. To je više od ukupne godišnje potrošnje struje u Norveškoj, Argentini, Holandiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nemogućnost kosovske vlasti da zadovolji potrebu za povećanom potrošnjom struje za posljedicu je imalo energetsku krizu. Mnoga domaćinstva su ostala bez struje te je električna energija poskupila. Zbog toga su nadležni bili primorani da uvoze struju i domaćinstvima subvencioniraju njeno plaćanje.

Kosovo nije jedina država koja je zabranila rudarenje kriptovaluta. Najavljeno je da će to biti učinjeno i u Kini koja je najveća svjetska industrija za ovu aktivnost. Na zabranu odlučili su se i na Islandu.

Izgledno je da će rudarenje ove vrste propitati i vlasti Sjedinjenih Američkih Država, a Kazahstana i Rusije. Među najznačajnijim razlozima za to jeste upravo velika potrošnja struje.