U Venecueli usporava hiperinflacija, sada je na “samo” 135.000 posto godišnje

Svijet

Hiperinflacija u Venezueli, najgora u novijoj istoriji, usporila je u avgustu na 135 hiljada posto godišnje, pošto je između jula 2018. i jula 2019. bila gotovo dvostruko viša, saopštio je u četvrtak parlament u kojem opozicija ima većinu.

Ali mjesečni rast cijena, koji je u julu iznosio 33 posto, skočio je u avgustu na 65,2 posto, prema podacima koje je iznio zastupnik Angel Alvarado, član ministrstva finansija.

Usporavanje koje je zabilježeno tokom godine dana je rezultat početka monetarne discipline koju je pokrenula socijalistička vlada Nicolasa Madura i smanjenja javne potrošnje, ocijenio je ekonomista Astrubal Oliveros, prenosi AFP.

Te astronomske stope za Venecuelance predstavljaju pad kupovne moći. Ako zarađuje minimalnu platu, on može kupiti samo 2 posto osnovne potrošačke korpe, istakao je Alvarado.

Vlada je u udvostručila prosječne plate na 40.000 bolivara. U to vrijeme to je iznosilo 8 dolara, a danas tek 2. Kutija 30 jaja stoji 70.000 bolivara (3,5 dolara) i kilogram mesa 50.000 bolivara (2,5 dolara). Analitičari drže da je inflacija posljedica neograničenog štampanja novca.

U Venezueli je propala proizvodnja nafte, koja je u 10 godina prešla s 3,2 miliona na 1 milion barela dnevno, dok MMF za ovu godinu predviđa 35 postotno smanjenje BDP-a.

Maduro krizu pripisuje brojnim ekonomskim sankcijama koje je uvela Trampova administracija njegovoj vladi kako na njega bi izvršila pritisak i prisilila ga na odlazak.

Opozicija oko predsjednika parlamenta Juana Guaidoa, kojeg privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, ističe da su “nemar i korupcija” vlade doveli do tog stanja.