Slovenačka vlada zaustavila privatizaciju NLB-a

Slovenačka vlada juče je razmatrila pitanje privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), uz ocjenu da cijena koja bi se u ovom trenutku mogla postići od potencijalnih investitora nije zadovoljavajuća, što praktično znači da se postupak prodaje tri četvrtine državnog udjela u najvećoj slovenačkoj banci, dogovoren s Evropskom komisijom, zaustavlja

Nakon što Slovenski državni holding (SDH) koji formalno upravlja državnom imovinom i vodi postupke privatizacije, o tome nije mogao donijeti konačnu odluku, o rasponu cijene koju bi mogli ponuditi ulagači morala se danas izjasniti vlada, kao skupština dioničara SDH-a – koji je kao i NLB 100-postotnom vlasništvu države. Procjenu cijene koja bi se u sadašnjem trenutku mogla postići na tržištu i raspon cijene koju bi mogli dati potencijalni ulagači vladi su dali SDH i njemačka Deutsche bank.

Ta banka je lani odabrana kao glavni konzultant i agent u postupku privatizacije NLB-a.Osim cijene, prema tumačenju slovenačke vlade, potencijalnu prepreku za privatizaciju predstavlja neriješeno pitanje tzv. prenesene  stare devizne štednje NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima teku tužbe koje su uložile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

One po ovlaštenju hrvatske vlade tuže Ljubljansku banku za povrat sredstava koje su hrvatskim štedišama NLB-a isplatile hrvatske banke jer NLB sve do presude Evropskog suda za ljudska prava pitanje stare štednje nije smatrala bilateralnim problemom i dugom, govoreći da je to stvar sukcesijskih pregovora.“Vlada je konstantovala da problematika prenesenih deviznih depozita u Hrvatskoj predstavlja vanjsku objektivnu okolnost, koja uz ostale rizike koji se javljaju u prodajnom postupku, sprečavaju njegovo uspješno provođenje“, navela je slovenačka vlada u izjavi za javnost.

Slovenački mediji najavljuju da će vlada u pregovorima s Evropskom komisijom sada pokušati produžiti rokove privatizacije NLB-a i uslove za njenu prodaju. O prodaji domaćih banaka u Sloveniji postoje vrlo negativna mišljenja u politici i među nekim vodećim bankarima, a privatizacija državne imovine i inače je kontroverzna tema, uvijek u fokusu politike i polemika. Prema dogovoru koji je s Evropskom komisijom nedavno postigla slovenačka ministarka za finansije Mateja Vraničar Erman, 50 posto dionica NLB-a trebalo je prodati do kraja ove godine, a do kraja slijedeće još 25 posto, što znači da bi u državnom vlasništvu ostalo samo 25 posto dionica. (Seebiz)