Kupiti ili iznajmljivati nekretninu?

Living

Za mnoge, kupovina kuće ili stana je najveća finansijska odluka koju ćete napraviti. Važno je biti mudar i siguran u svoj izbor.

1. Da li je bolje kupiti ili iznajmiti?

Iznajmiti ili kupiti – to je teška odluka pri kojoj  Vam mogu pomoći sljedeća pitanja:

Važno je da se zapitate koliko dugo namjeravate ostati na jednom mjestu, koliko je stabilan Vaš posao, koliki su mjesečni troškovi, i da li ste finansijski i emotivno spremni na taj izazov. Istina je, ne postoji jasan pravi ili pogrešan odgovor. U nekim gradovima, a za neke ljude, kupovina nekretnine ima više smisla, ali za druge, iznajmljivanje može biti bolji izbor.

2. Koliku nekretninu mogu priuštiti?

Veličina nekretnine koju možete priuštiti zavisi od mnogo faktora u toj računici će važnu ulogu igrati Vaši prihodi, kreditni rezultati, visina duga i željeno mjesto stanovanja. Ukoliko želite pronaći dom sa kojim ste zadovoljni i koji neće previše opteretiti Vašu finansijsku situaciju, važno je da napravite svoj finansijski plan pažljivo.

3. Da li je bolje kupiti ili graditi kuću?

Većina kupaca će potrošiti mnogo vremena i energije na traženje savršene kuću. To ima smisla, jer svako ima svoju listu želja u koju uključuje specifične potrebe i želje, piše Kamatica.rs. Kupovina nekretnine je uvjek brži i praktičniji izbor, ali ne uključuje sve sa liste kao što je slučaj sa gradnjom po svojim mjerama i potrebama. Osim toga, možda ćete morati da je renovirate, kako bi Vam više odgovarala. Izgradnja, s druge strane, garantuje da možete dobiti upravo ono što želite. To obično dolazi s dužim rokovima i većom cijenom.

4. Kako mogu pronaći dobar kredit?

Važno je da dobro istražite ponude na tržištu i uporedite one koje su za Vas povoljne. Kada nađete najbolju ponudu onda možete da pregovarate sa bankom o uslovima kreditiranja.

Kod ove vrste kredita procedura je dugotrajna i iscrpljujuća, zato se naoružajte strpljenjem i znanjem, jer ovo je investicija koju ćete otplaćivati preko 10 godina i zato je bitno da vaš budžet ne preopteretite previše.

5. Šta se dešava kad isplatite kredit?

Kada završite sa otplatom kredita, zatvarate kreditnu partiju u banci i to je završni korak prije nego što postane vlasnik nekretnine.

Ukoliko se odlučite da iznajmite stan prednosti su Vam to što možete mijenjati adresu stanovanja po Vašim potrebama, ali ovo nije dugoročno rješenje. Rentiranjem ćete plaćati kiriju koja može biti čak i veća od rate za kredit, ukoliko se odlučite za kupovinu ili gradnju nekretnine.

 

Savjet: Napravite svoj mini plan, a zatim pronađite pravo mjesto za svoj dom koji odgovara Vašim ličnim potrebama i ciljevima, nemojte žuriti sa donošenjem odluke, dobro razmislite koje su Vaše želje i šta od toga sebi možete priuštiti.