Šest savjeta za bolje upravljanje ličnim finansijama

Living

Plati račune, izmiri rate u prodavnicama, plati ratu kredita, a još kad se nekim čudom listi doda i poneki nepredviđeni trošak, spremni ste da „zagrebete“ fond „za crne dane“. Lične finansije ocijenićete sa nedovoljan (1), a preostali raspoloživi iznos novca podijeliti sa brojem dana do kraja mjeseca i nadati se neočekivanom prilivu.

Ako vam je scenario poznat, vrijeme je da otkrijete kako, uz samo šest trikova, ova drama može imati srećan kraj.

1. Sagledajte vrijednost vaše imovine i obaveza

Gotovinu, novac na računu u banci, ušteđevinu, akcije, obveznice, nekretnine, vozila, ali i stvari poput umjetničkih slika, rijetkih predmeta velike vrijednosti i kolekcionarskih primjeraka posmatrajte kao imovinu.

Nakon toga, pređite na ukupne obaveze i iznos dugova, poput kredita, lizinga, računa koje plaćate na mjesečnom nivou, duga na kreditnoj kartici… Nastavite sami, jer je „obavezama nikad kraja“ situacija u kojoj se često nalazimo.

Ukupnu imovinu i ukupne obaveze iskažite novčano. Kada od iznosa ukupne imovine oduzmete ukupne obaveze, dobićete pregled stanja finansijskog „zdravlja“, odgovore na dio pitanja u vezi sa finansijama i osnovu za dalje korake i aktivnosti. Pozabavite se ovim jednom godišnje, jer se vrijednost imovine i obaveza vremenom mijenja.

2. Definišite ciljeve

Za početak, neka to bude po jedan kratkoročni, srednjoročni i dugoročni cilj. Budite realni i precizni u postavljanju cilja, dajte sebi rok do kada ćete svaki od njih ostvariti i napravite detaljan plan, koji će vam u tome pomoći. Razmislite i koliko će sve to iziskivati vremena, truda i novca.

Budite realni i precizni u postavljanju cilja, dajte sebi rok do kada ćete svaki od njih ostvariti i napravite detaljan plan, koji će vam u tome pomoći.

Ciljeve obično definišemo početkom godine, ali se oni vremenom mijenjaju. Ovo naročito važi za kratkoročne, poput otplate duga sa kreditne kartice, pa čak i srednjoročne, kao što je renoviranje stana. Izuzetak su dugoročni ciljevi, poput štednje za tzv. zlatno doba.

Preporučujemo da se na svoje ciljeve vratite svakih šest mjeseci kako biste vidjeli da li su se prioriteti promijenili, te da li ste na dobrom putu da ih ostvarite.

3. Kreirajte mjesečni budžet

Otvaranje Excel dokumenta ili stranice u rokovniku početkom mjeseca pola je posla. Druga polovina se sastoji u tome da na jednoj strani saberete sve prihode, a na drugoj iskažete sve troškove koji vam predstoje.

Bilo da prvi put ovo radite ili vam je postalo rutina, sagledajte da li je moguće da se držite modela koji omogućava štednju, a glasi 50:30:20. Što to znači? Vrlo jednostavno: poželjno je da 50% sredstava opredijelite za potrebe (stanarina, računi, hrana i piće i sl.), 30% za želje (nova garderoba, odlazak u bioskop i sve ono u čemu uživate), a 20% da namijenite štednji.

50% sredstava opredijelite za potrebe, 30% za želje, a 20% namijenite štednji.

Zvuči jednostavno, ali u praksi zna da bude veliki izazov. Da biste olakšali dostizanje optimalnog modela iz gornjeg pasusa, morate prvo razdvojiti šta je zaista potreba, a šta spada u kategoriju želja. Prije svake kupovine zapitajte se da li je to nešto bez čega ne možete. Ako je odgovor da, svrstajte ga u kategoriju potreba, a ako odmahujete glavom, riječ je o želji koju ćete ostvariti sada ili kasnije – kako Excel tabela ili rokovnik kaže. 🙂

4. Obratite pažnju na impulsivnu kupovinu

Čuli ste za savjete poput: „Ne odlazite u kupovinu gladni“ ili „Uvijek sa sobom nosite spisak“? Držite ih se i ne dopustite da akcije i ponude „1+1 gratis“ bez potrebe napune kolica za kupovinu, a isprazne novčanik.

U kupovini se vodite razumom, a ne emocijama i pustite da odluka o kupovini „prenoći“.

Isto važi i kada su veći novčani izdaci u pitanju. U kupovini se vodite razumom, a ne emocijama i pustite da odluka o kupovini nove torbe ili najnovijeg modela bežičnih slušalica „prenoći“.

5. Pažljivo koristite kreditne kartice

Ako vam se i pored svega desi da se zanesete u provlačenju kartice, i to baš kreditne, ne paničite – imamo rješenje.

Karticu privremeno stavite po strani, barem dok ne izmirite obaveze koje su se nakupile. Napravite plan otplate i, ukoliko ste u mogućnosti, plaćajte više od minimuma. Računa se svaki euro više; pa čak i ako svakog dana sa strane stavite samo jedan, na kraju mjeseca ćete biti 30 koraka bliže otplati konkretnog iznosa.

6. Nikad nije kasno, ali ni rano, za priču o finansijama

Naučite djecu da bankomat nije mašina koja tek tako proizvodi novac. Objasnite im kako svakog dana morate naporno raditi i redovno štedjeti kako biste obezbijedili sredstva neophodna za kupovinu nove igračke, patika ili video-igre.

Naučite djecu da bankomat nije mašina koja tek tako proizvodi novac. Upoznajte ih sa konceptom štednje i razmislite o tome da im džeparac bude na kartici.

Upoznajte dijete sa konceptom štednje, razmislite o tome da mu džeparac bude na kartici, a ako imate „veliko dijete“, koje je zakoračilo u dvadesete, proslijedite mu ovaj tekst, u kojem će otkriti male tajne velikih majstora finansija.