Najsporiji godišnji rast britanske privrede od 2010.

Britanska privreda je u tri mjeseca zaključno sa septembrom 2019. porasla po najsporijoj godišnjoj stopi u više od decenije.

„Krivcima“ za loš rezultat smatraju se globalno usporavanje i zabrinutost oko Bregzita koji su pogodili poslovne investicije i proizvodnju.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Britanije je, na godišnjem nivou, usporio na 1,0 odsto sa 1,3 odsto iz drugog tromjesečja, saopštila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

To je najniža stopa rasta od prvog tromjesečja 2010. godine i ispod je projekcije ekonomista koje je anketirao Rojters od 1,1 odsto.

Usporavanje je odraz slabijeg od očekivanog oporavka kvartalnog rasta BDP-a koji je uslijedio nakon pada privrede u drugom kvartalu, kada su se preduzeća suočila sa prekomijernim zalihama sirovina pošto je Bregzit odložen do kraja marta 2020. godine.

Na kvartalnom nivou, BDP je porastao po stopi od 0,3 odsto u trećem tromjesečju, što je ispod očekivanja Centralne banke Engleske od 0,4 odsto i projekcije ekonomista iz privatnog sektora.

Britanska ekonomija je izgubila zamajac od referenduma o Bregzitu 2016. godine, prije kojeg je obično rasla po stopi većoj od dva odsto godišnje.

Najnoviji podaci su, takođe, pokazali da su poslovne investicije bile stagnirale u trećem kvartalu, dok su ekonomisti očekivali pad od 0,5 procenata. Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,4 odsto u trećem kvartalu, dok je državna potrošnja povećana za 0,3 odsto.