Ribari iz BiH i dalje plaćaju carine jer EU nije uskladila propise

Izvoznici ribe iz BiH u EU i dalje plaćaju carine za izvoz na inostrano tržište jer Evropska komisija, ni četiri mjeseca od stupanja na snagu izmijenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU, nije uskladila propise i odobrila obećane kvote

Iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila veći bescarinski izvoz ribe od 1. februara, povećanje tarifne kvote administrativno nije sprovedeno u dokumentima Evropske komisije. Grešku su izvoznici ribe osjetili već 16. februara kada su im naplaćivane carine u punom iznosu.

Evropska komisija je 15. marta ove godine saopštila da će uskladiti sve propise i odobriti dodatne kvote u roku od dva mjeseca, odnosno do 15. maja, ali da to nije urađeno i nakon dva i po mjeseca od tog saopštenja potvrđuju ribari koji i dalje plaćaju carine.

– Kvote nisu odobrene i mi i dalje plaćamo carine. Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, još nisu usklađeni propisi iako su obećali da će to biti urađeno. Nadam se da će ovaj problem biti riješen što prije jer su nadležni iz Evropske komisije imali i više vremena nego što im je potrebno da donesu sve propise i odobre bescarinski izvoz 500 tona ribe – kazao je direktor preduzeća “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj” Zoran Tepić.

Razočarani su i u ribarstvu “Slap” iz Rogatice, gdje navode da i dalje plaćaju carine i da nemaju nikakvih informacija o tome kada će biti odobren bescarinski izvoz ribe.

– Carine i dalje plaćamo i to je to. Prvo su nam obećali da će bescarinski izvoz biti odobren navodno od 1. maja, ali to se, nažalost, nije desilo. Ne znamo hoće li i kada uopšte biti. Sva obećanja EU o ovom pitanju padaju u vodu – rekao je direktor “Slapa” Mehmed Tabaković.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u petak nismo dobili odgovore na pitanja da li i kada Evropska komisija planira da uvede bescarinske kvote za izvoz ribe iz BiH.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je da procedure za usvajanje amandmana vezanog za upravljanje tarifnim kvotama za ribu i riblje proizvode iz BiH još traje.

– Ovim amandmanom bile bi povećane kvote uvoza ribe sa 60 na 500 tona. Evropska komisija je uputila zahtjev svom Carinskom komitetu za davanje prijedloga o carinskim mjerama prema BiH početkom maja i njegovi prijedlozi bi uskoro trebalo da budu uvršteni u pomenuti amandman – navedeno je na sajtu Evropske komisije.

(Glas Srpske)