“Privremeno penzionisanje” nova ideja Unije poslodavaca

“Privremeno penzionisanje” nova je ideja i potencijalna praksa koja  stiže iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. Radnička bolovanja jedna su od bolnih tačka poslodavaca u Srpskoj, pa nude i traže načine da toj problematici stanu u kraj.

“Imamo bolovanja koja su trajala dvije, tri godine a koja su bila na teret poslodavaca. Mi smo sad u fazi razgovora gdje se razmišlja o uvođenju “privremenog penzionisanja” za takve slučajeve koji bi bili pod posebnim režimom što se tiče strane Fonda”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca.

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske poručuju da važeći zakoni ne poznaju institut “privremene invalidske penzije”. Sada je praksa, kažu u Fondu PIO, da se u postupku vještačenja utvrđuje da li je radnik radno sposoban ili nije.  Ideju poslodavaca podržavaju i kažu da su spremni za saradnju.

“Došlo bi se do dva benefita: smanjio bi se iznos sredstava koji se izdvaja za dugotrajna bolovanja za desetine hiljada ljudi, s druge strane institutom privremene invalidske penzije za koji bi se izdvajala određena naknada riješio bi se taj problem. To je jedno otvoreno pitanje”, kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO Republike Srpske.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, na bolovanju se prošle godine u prosjeku mjesečno nalazilo oko 16.100 radnika. Na bolovanju do 30 dana nalazilo se  mjesečno oko 10.600 radnika, a preko 30 dana oko 5.500 radnika.

Inače, bolovanja duža od 30 dana idu na teret Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dok bolovanja do 30 dana idu na teret poslodavca. Troškovi Fonda za bolovanja duža od 30 dana u 2018. godini iznosi 13,3 miliona maraka, a  u 2017. oko 12,2 miliona maraka.

“Najčešći uzroci bolovanja u 2018. godini su povrede i trovanja koji učestvuju sa 22 odsto u ukupnoj strukturi bolovanja, zatim bolesti mišićno-koštanog sistema 19 odsto,  tumori 12 odsto,  bolovanja u vezi sa trudnoćom – 11 odsto,  te bolesti sistema krvotoka devet odsto. Dakle, ove grupe oboljenja čine oko 73 odsto uzroka bolovanja”, poručuju iz Fonda PIO.

Poslodavci imaju mogućnost da zatraže od Fonda provjeru opravdanosti bolovanja svojih radnika, ukoliko imaju bilo kakvu sumnju. Prošle godine 86 poslodavaca je zatražilo provjeru opravdanosti bolovanja za 152 radnika. Kontrolama je utvrđeno da je u devet slučajeva bilo nepravilnosti, a one su se većinom odnosile na to da osiguranici nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja, te da je bolovanje trajalo duže nego što predviđa pravilnik za određena oboljenja.