Sud presudio: Prihod od Snoudenovih memoara mora ići američkoj vladi

Back stage

Edvard Snouden nema pravo na bilo kakvu zaradu od prodaje svojih memoara, a vlada Sjedinjenih Država može tražiti prihod od njegove knjige, presudio je američki savezni sud.

Uzbunjivač i bivši saradnik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i Centralne obavještajne agencije (CIA) objavio je svoje memoare pod nazivom “Trajni dosije” 17. septembra, posle čega je vlada Sjedinjenih Država odmah podnijela tužbu protiv njega.

Vlada SAD nije tužila Snoudena zbog odavanja državnih tajni, već zbog toga što je objavio knjigu a da je prije objavljivanja nije dostavio obavještajnim agencijima za koje je radio i sa kojima je ranije potpisao ugovore, kao i zbog toga što je javno govorio o pitanjima koja su u vezi obavještajnih podataka, kršeći time pomenute ugovore.

Ono što je još interesantnije, vlada Sjedinjenih Država ne želi da zaustavi ili ograniči objavljivanje ili distribuciju Snoudenovih memoara, već umjesto toga traži sav Snoudenov prihod od prodaje knjige.

Pored Snoudena, američka vlada je tužila i izdavača knjige isključivo kako bi osigurala da se sredstva ne prebace na Snoudenov račun ili bilo koji drugi račun a po njegovom nalogu.

Vlada je na suđenju tvrdila da, pošto Snouden nije dao knjigu na ugovorom obavezujući pregled, nema pravo na profit od knjige ili svojih javnih govora. Snoudenovi advokati su na suđenju rekli da bi bilo nemoguće da knjiga dobije pozitivne kritike vlade.

U presudi savezni sudija u Virdžiniji stao je na stranu vlade, utvrdivši da je jezik ugovora jasan. Sudija je rekao da je to što Snouden nije ispoštovao postupak pred objavljivanja onemogućilo sud da preispituje hipotetičke odluke vlade u tom slučaju.

Bret Mek Kaufman, advokat u Centru za demokratiju ACLU koji je radio u Snoudenovom pravnom timu, rekao je da se oni ne slažu sa odlukom suda, i da će Snoudenov tim preispitati dalje mogućnosti. Kaufman je dodao da je jasnije nego ikad da su aktuelnom nepravednom i netransparetnom sistemu pregleda publikacija prije objavljivanja, koji utiče na milione bivših državnih službenika, potrebne reforme.