Šakiri prijeti zatvorska kazna zbog utaje poreza u Španiji?

Kolumbijska pjevačica Šakira našla se na meti španskih poreznika koji tvrde da im tri godine, od 2011. do 2014, nije plaćala porez

Poreska uprava naložila je da se protiv Šakire pokrene istraga, a ukoliko se dokaže njena krivica, pjevačica bi prema nekim navodima morala da plati nekoliko desetina miliona evra. Osim toga, uz novčanu kaznu, mogla bi da dobije i kaznu zatvora.

Poreska agencija Španije tvrdi da je Šakira živjela u Španiji u pomenutom periodu i je stoga trebalo da plati porez na zaradu koju je stekla u čitavom svijetu, a ne samo na teritoriji te zemlje.

Izvori bliski kantautorki koja je 2015. godine postala španski rezident sa punim poreskim obavezama kažu da je ona uvijek plaćala sve dažbine i da sve moguće neregularnosti mogu da budu rezultat greške nastale zbog različitih kriterijuma, a ne namjerno izbjegavanje plaćanja poreza.

Pjevačicin pravni tim, kako se očekuje, pokušaće da dokaže da je Šakira u Španiji provela manje od 183 dana godišnje i stoga nije bila obavezna da plati porez na zaradu u svijetu, pa čak ni porez na ono što je zaradila u toj zemlji.

S druge strane, poreznici tvrde da se radi o čistoj utaji poreza i žele da naplate sve prihode koje pjevačica ima, a ne samo one koje je ostvarila u Španiji u kojoj od 2015. godine i službeno živi sa suprugom, fudbalerom Žerarom Pikeom.