Poznati milioneri koji su započeli biznis nakon 50. godine

Karijere

Neki od najpoznatijih svjetskih brendova i kompanija nastali su zahvaljujući znanju i iskustvu stečenom do 50. godine, prenosi Klix.

1. Leo Gudvin je u 50. godini osnovao osiguravajuće društvo

Sa svojom suprugom Lillian počeo je da izrađuje polise osiguranja. U saradnji s državom, 1936. godine osnovali su firmu koja je zaposlenima pružala uslugu zdravstvenog osiguranja. Tokom godinu dana rada imali su 3.700 polisa. Danas Geico ima 17 miliona automobilskih polisa i jedan je od najpoznatijih brendova u SAD-u.

2. Harland Sanders je osnovao poznati lanac restorana KFC

Pukovnik Sanders se nakon vojne službe bavio različitim poslovima. Tokom četrdesetih vodio je benzinsku pumpu u Kentakiju. Gostima je služio prženu piletinu kako bi povećao dnevni promet. Njegov recept postao je popularan. KFC je počeo s radom 1952. godine kada je Sanders imao 62. Prvu franšizu prodao je prijatelju iz Salt Lejk Sitija. Deceniju nakon toga kompanija je imala stotine restorana, a Sanders je svoj udio u vlasništvu prodao za dva miliona dolara.

3. Rej Krok je stvorio Mek Donalds kada je imao 52 godine

Godine 1954. Rej Krok je ručao u restoranu koji su vodili braća Dik i Mek MekDonald. Bio je impresioniran ukusom hrane i radom ovih ljudi pa je samo godinu dana kasnije otvorio restoran pod njihovim imenom. To je bio početak globalno popularnog lanca restorana brze hrane. Nakon tri godine rada prodat je 100 milioniti burger. Danas je to jedan od najpoznatijih brendova na svijetu.

4. Berni Markus je prvu prodavnicu Houm depot otvorio kada je imao 50 godina

Bio je predsjednik lanaca prodavnica kućnih mašina i alata, prije nego što je 1978. godine dobio otkaz. Sljedeće godine je s Arturom Blankom otvorio sličnu prodavnicu i nazvao je Houm depot. Njihova prva prodavnica zauzimala je površinu od 60.000 kvadratnih metara. Danas je Houm depot jedan od najpoznatijih lanaca kućne opreme, alata i mašina, s godišnjim prihodom od 108,2 milijarde dolara.

5. Marta Stjuart imala je 50 godina kada je objavila svoj prvi časopis Marta Stjuart living

Počela je karijeru kao broker na Volstitu. Posao je napustila kada se porodica preselila u Konektikat. Tamo je obnovila kuću iz 19. vijeka i tako se zainteresovala za uređenje domova. Tokom sljedećih deset godina bavila se ugostiteljstvom, a 1990. godine objavila je prvi broj svog časopisa. Marta Stjuart living postao je jedan od najpoznatijih brendova u području izdavaštva.

Kompanija je potom prerasla u carstvo. Danas posjeduje nekoliko časopisa, izdavačku kuću i TV emisije. Vrijednost firme procijenjena je na 1,2 milijarde dolara.

6. Voli Blajm je s 54 godine osnovao radionicu sladoleda Denali flejvors

Radio je u industriji mliječnih proizvoda, prije nego što je započeo prvi samostalni posao. Godine 1989. osnovao je firmu koja se bavi proizvodnjom sladoleda, a početni kapital bila je njegova ušteđevina.

Danas firma ostvaruje 50 miliona dolara prodaje svake godine, piše Biznis insajder.

7. Arijana Hafington je u svojoj 55. godini pokrenula magazin Hafington post

Hafington je poreklom Grkinja, a kada se preselila u SAD, pisala je biografije. Svetski poznati onlajn magazin pokrenula je 2005. godine kada je bila u šestoj deceniji života. Magazin je s razvojem digitalnih medija postao sve uticajniji. Arijana je 2016. godine napustila poziciju glavnog urednika u Hafingtonu, a stranica je i danas jedan od najčitanijih na svijetu.

8. Džuli Vejnvrajt je u šestoj deceniji svog života osnovala kompaniju RialRial

Nakon nekoliko poslovnih projekata u kojima je radila s promjenjivim uspjehom, odlučila je da pokrene spostvenu firmu koja posluje u tekstilnoj industriji. Kompanija je već tokom prve godine ostvarila prihod od 10 milona dolara.

Godine 2008. prihod je iznosio 207, 4 milona dolara, a carstvo i dalje raste.